latinica  ћирилица
27/05/2015 |  08:40 | Аутор: ТАНЈУГ

САД: У невремену страдало најмање 17 људи

Најмање 17 људи је изгубило живот у јаким кишама у Тексасу и Оклахоми, укључујући и четворо у Хјустону, гдје су поплаве претвориле улице у ријеке и одакле је стигло око 1.000 позива за помоћ, саопштили су представници власти.
Поплаве у Оклахоми - Фото: AP
Поплаве у ОклахомиФото: AP

Број жртава стално расте, јер је много људи нестало у олуји за вријеме Дана сјећања током викенда. Тада су почеле велике поплаве које су уништиле на стотине кућа, однијеле мостове, па чак откопале и ковчег са хјустонског гробља. Преплављене су и обале ријечног рукавца, преноси Ројтерс.

"Много људи је возило своје аутомобиле кроз високу воду, па су морали да их напусте", казала је градоначелница Хјустона Енис Паркер на конфернцији за медије. Двоје мртвих пронађено је у колима на ријечној обали у Хјустону.

Паркерова је навела да је било и нетакнутих дијелова града, али да је више од 1.000 возила потопљено у поплавама и људи су се улицама кретали из помоћ кајака и дасака за сурфовање. Локални медији су јавили да су ватрогасци чамцима спасили око 500 људи.

Предсједник Барак Обама је рекао гувернеру Тексаса Грегу Аботу да може рачунати на помоћ савезне владе.

Абот је прогласио стање природне катастрофе у најмање 40 округа, распоредио је Националну граду и изразио забринутост да би број мртвих могао да се повећа. Он је изјавио да је било поражавајуће када је видио како плимни талас из Бланко ријеке руши насеља.