latinica  ћирилица
22/05/2015 |  18:57 | Аутор: СРНА

"Маска": Предложен притвор и мјере забране за ухапшене

Тужилаштво БиХ упутило је Суду БиХ приједлог за одређивање притвора и мјере забране за ухапшене у акцији "Маска" који су осумњичени за кријумчарење дроге и цигарета.
Суд и Тужилаштво БиХ (Фото: oslobodjenje.ba) -
Суд и Тужилаштво БиХ (Фото: oslobodjenje.ba)

У оквиру првог предмета који се односи на трговину дрогом, једномјесечни притвор предложен је за Сулејмана Беришу и Мерсудина Мешковића, који су запослени као полицијски службеници у МУП-у Републике Српске, те Ранка Вучинића и Мирка Атељевића из Требиња, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Мјера притвора предложена је због опасности да би осумњичени боравком на слободи могли ометати истрагу, прикривати доказе или вршити утицај на свједоке или саучеснике.

За Сашу Пешића из Требиња и Остоју Радишковића, полицијског службеника МУП-а Републике Српске, поступајући тужилац предложио је мјере забране напуштања боравишта и забрану путовања, забрану кориштења личне карте за прелазак преко границе, те обавезу јављања надлежном полицијском органу по мјесту пребивалишта једном седмично, а осумњиченом Радишковићу и забрану обављања службене дјелатности.

Осумњиченима се ставља на терет да су починили неовлаштени промет опојним дрогама, а Пешић и Радишковић се сумњиче и за договор ради почињавања кривичног дјела.

У оквиру другог предмета који се односи на кријумчарење цигарета поступајући тужилац упутио је приједлог за одређивање мјере притвора у трајању од мјесец дана за осумњиченог Гојка Шкрбу, Славка Столицу, Мирослава Стајића и Радета Вујовића.

Тужилац је предложио одређивање мјере притвора према Шкрби због опасности да би осумњичени боравком на слободи могао ометати истрагу и утицати на свједоке с циљем онемогућавања прикупљања доказа и провођења истраге, али и због постојања бојазни да ће осумњичени поновити кривично дјело које му се ставља на терет.

Према осумњиченима Столици, Стајићу и Вуковићу предложена је мјера притвора и издавање наредбе за расписивањем међународне потјернице због постојања сумње да су починили организовани криминал у вези са кривичним дјелом кријумчарење.

За Дејана Лисова предложена је мјера забране напуштања боравишта и забрана путовања, забрана кориштења личне карте за прелазак преко границе, те обавеза јављања надлежном полицијском органу по мјесту пребивалишта једном седмично.

Приједлог за одређивање мјере притвора и мјера забране упућен је Суду БиХ, а Тужилаштво БиХ наставља истрагу у овом предмету.

Полицијски службеници МУП-а Републике Српске ухапсили су јуче на подручју Бањалуке и Требиња 17 лица у оквиру два предмета који се односе на кријумчарење опојних дрога и кријумчарење цигарета.