latinica  ћирилица
22/05/2015 |  18:54 | Аутор: СРНА

Холандска влада забранила покривање лица

Холандска Влада увела је данас дјелимичну забрану ношења у јавности одјевних предмета који у потпуности прекривају лице, саопштено је из Министарства унутрашњих послова.
жене у буркама - Фото: ТАНЈУГ
жене у буркамаФото: ТАНЈУГ

Предложена забрана, коју претходно мора да одобри парламент, односиће се на све одјевне предмете који покривају лице, укључујући скијашке маске и шљемове. Ови одјевни премети неће се моћи носити у јавном транспорту, школама, владиним и здравственим унстановама.

Холандски премијер Марк Руте рекао је новинарима у Хагу да ова "мјера нема никакве везе са религијом".

"У слободној земљи као што је Холандија свако има право да се облачи како хоће, без обзира шта други мисле. Та слобода је лимитирана само у ситуацијама када је важно да људи једни другима гледају у лице", рекао је Руте.

Подсјетишви да само неколико стотина жена у Холандији носи одјећу која их у потпуности покрива, он је додао да је ова мјера потребна да би се осигурало поштовање вриједности холандског друштва.

Опозициони политичар, познат по антиисламским ставовима, Герт Вилдерс већ дуго времена тражи забрану ношења муслиманских марама и бурки које покривају лице и тијело.

Вилдерс је рекао холандској телевизији да је предложена мјера холандске Владе "веома слаба".

Приједлог ће бити упућен на процјену панелу правних савјетника.