latinica  ћирилица
22/05/2015 |  18:14 | Аутор: Vijesti

Протест у Рожајама: Влада подстакла грађане на одлазак

Испред рожајске Општине организовано је мирно окупљање под слоганом "Тишином за останак и опстанак".

Предсједник НВО "Мањински акционари Горњег Ибра" Садик Климента је казао да је скуп организован како би се кроз тишину грађани позвали да остану на својим огњиштима, те да се сви скупа боре за опстанак на овим просторима.

Климента је подсјетио да невладине организације са сјевера од новембра прошле године упозоравају црногорску Владу да су грађани у том региону у тешкој економској ситуацији, због чега су почели да се масовно исељавају и одлазе према државама ЕУ.

"Од тада до данас ништа није предузето како би се проблем ријешио, осим што су преко својих званичника покушали да заташкају цијелу ситуацију говорећи да грађани одлазе на туристичка путовања или им нудећи да сезонски раде у виноградима и везују жицу у Плантажама. То говори колико је Влада озбиљно схватила ситуацију. Чак је својом неозбиљношћу још више подстакла грађане на одлазак“, оцијенио је Климента.

Према подацим НВО, истакао је он, до сада је преко 4.000 грађана отишло у неку од европских земаља гдје су затражили азил или се на друге начине боре да остану.

"То су последњи начини да се спасу од немаштине и глади у које их је довела Влада ЦГ запостављајући сјеверни регион. Али грађани сјевера не треба да се одлучују на одлазак. Разумијемо да им је тешко, али треба да остану на својим огњиштима и да се сви заједно изборимо за бољу будућност нас и наше дјеце", рекао је Климента.

Он је позвао и локалне самоуправе са сјевера да изврше притисак према Влади како би читаву ситуацију, "која је хаотична и алармантна, коначно схватили озбиљно".