latinica  ћирилица
22/05/2015 |  16:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Словенија забринута због митинг италијанских неофашиста

Словеначко Министарство спољних послова изразило је данас "велику забринутост" због најављеног митинга италијанске екстремне деснице која ће уз саму границу са Словенијом, у италијанској Горици, сутра прославити улазак Италије у Први свјетски рат, наводе локални медији.

Реаговао је и словеначки премијер Миро Церар оцјеном да се ради о "недопустивом окупљању неофашиста".
 Митинг који припрема неофашистичка организација "Каза Поунд" у граду недалеко од словеначке Нове Горице је, поручио је предсједник владе, непримјерена и недопустива демонстрација.
 Церар је изразио бојазан да би догађај могли обиљежити и инциденти, с обзиром да су  контрамитинг најавиле неке словеначка и италијанска антифашистичка удружења и јер су неофашисти најавили могући марш до оближње границе са Словенијом.
 Премијер је истакао да је на састанку у Риги о проблематичном окупљању неофашиста разговарао и са италијанским колегом Матеом Ренцијем и да су се словеначки органи реда припремили за сваку евентуалност и спремни су да спрече могуће изгреде.
  Словеначко Министарство прецизирало је да је забринутост због скупа пренијело италијанској страни на државном и локалном нивоу, јер је "провокативни скуп неофашиста припремљен управо у регији гдје је под фашизмом јако трпјело и италијанско и словеначко становништво.
  "Вјерујемо да ће се италијанске власти, које су за митинг дале дозволу у складу са својим законодавством, побринути да се то окупљање не прошири на словеначку страну", упозорили су из Министарства спољних послова и поручили да ће и даље пажљиво пратити догађаје верзане за митинг екстремно десничарског удружења, које неки називају и фашистичким.