latinica  ћирилица
22/05/2015 |  16:40 | Аутор: СРНА

Приједор: Представљен Споразум за раст и запошљавање

У Приједору је данас представљен Споразум за раст и запошљавање и одржан мини сајам запошљавања у организацији Агенције за економски развој града Приједора "ПРЕДА-ПД" и Канцеларије специјалног представника ЕУ /ЕУСР/ у БиХ.
Приједор: Споразум за раст и запошљавање - панел дебата - Фото: СРНА
Приједор: Споразум за раст и запошљавање - панел дебатаФото: СРНА

Политички савјетник ЕУСР-а у БиХ Оле Хамер рекао да је да Споразум за раст и запошљавање објашњава како олакшати пословање и запошљавње и како регулисати социјална давања на начин да их добију они којима су најпотребнија.

"Људи су свјесни потребе промјена. Ми смо почели процес сарадње са владама Републике Српске и Федерације БиХ, истакли смо најургентније проблеме и спремност да пружимо финансијску подршку, а да је на владама да одреде редослијед", рекао је Хамер новинарима у Приједору.

У оквиру конференције "Цјеложивотно учење у функцији запошљавања", током које је представљен Споразум, приказан је промотивни филм "Гледај од чега ћеш живјети", а одржана је и панел дебата о теми "Шта значи Споразум за раст и запошљавње" којој је присуствовало више од 150 учесника из приједорске регије.

"Мој утисак је да постоји велика заинтересованост за овај споразум и за реформе које он предлаже. У свим срединама у којима смо до сада били окупили смо представнике пословне и академске заједнице, студенте, ђаке и незапослене", рекла је сарадник за политичке и економске односе у Амбасади Шведске у БиХ Карин Лисола.

На мини сајму запошљавања представиле су се фирме из БиХ и иностранства које планирају нова запошљавања широм БиХ.

Горан Родић из Агенције "ПРЕДА-ПД" изразио је задовољство што су представници ЕУСР оцијенили да је у Приједору била најпозитивнија атмосфера у поређењу са досадањшим презентацијама Споразума за раст и развој у БиХ.

"Што се тиче образовања одраслих, на шта је била фокусирана конеференција, имали смо прилику чути забрињавајући податак да су у овој обпасти најзаступљенији млади од 22 до 25 година, што знали да се релативно брзо послије завршетка средње школе из неког разлога одлучују на преквалификацију, доквалификацију или обуку, што отвара питање зашто тек свршени средњошколци нису конкуренти на тржишту рада", навео је Родић.

Он је најавио да ће закључци конференције свим учесницима бити прослијеђени идуће седмице.

Дводневна конференција "Цјеложивотно учење у функцији запошљавања" завршна је активност у пројекту "Развој цјеложивотног учења за повећање конкурентности и запошљавања" вриједног 116.000 евра, који је у протекле двије године ЕУ финансирала са 81 одсто, а Агенција "ПРЕДА-ПД" са партнерима са 19 одсто.