latinica  ћирилица
22/05/2015 |  14:15 | Аутор: СРНА

ВСТС БиХ: Транспарентна именовања гарант независности правосуђа

Провођење транспарентног и објективног поступка именовања носилаца правосудних функција једна је од главних надлежности Високог судског и тужилачког савјета БиХ, изјавила је данас у Сарајеву потпредсједник ВСТС-а БиХ Ружица Јукић.

Јукићева је, отварајући конференцију о унапређењу именовања носилаца правосудних функција, истакла да само на овај начин ВСТС може обезбиједити независност и непристрасност.

Она је напоменула да је ВСТС БиХ дефинисао норме које прописују именовања кандидата на позиције носилаца правосудних функција на основу стручних квалификација и других критеријума који треба да буду гаранција прилива најбољег правног кадра у правосудни систем БиХ.

"Према овим нормама, сам поступак мора гарантовати да лица која бирамо на судске, односно тужилачке позиције, буду високих моралних квалитета и способности, одговарајућих знања и квалификација, те да онемогућимо уплитање интересних група и дискриминацију по било ком основу", навела је Јукићева.

Потпредсједник ВСТС-а је навела да се у досадашњој пракси процјена кандидата у највећој мјери заснивала на личном утиску о кандидату, због чега су се критеријуми за оцјењивање често разликовали у зависности од комисије која је обављала разговор.

"ВСТС је почетком 2013. године усвојио нормативни оквир за провођење квалификационог и писменог тестирања кандидата, као и за увођење структурисаног разговора. Предузетим мјерама значајно је повећан степен транспарентности и објективности поступка именовања носилаца правосудних функција", додала је Јукићева.

Према њеним ријечима, с циљем даљег унапређења транспарентности процеса именовања ВСТС ће инсистирати на увођење механизма жалбе на одлуку о именовању, као и на утврђивању додатних мјера за јачање поступка именовања.

Јукићева је током уводног обраћања нагласила да доста тога још треба урадити и да ће ВСТС учинити све како би била искључена свака субјективност приликом избора судија и тужилаца.

Предсједавајући Сталне комисије за квалификационо тестирање, судија Врховног суда Републике Српске Обрен Бужанин сматра да су новим процедурама достигнути највећи стандарди именовања судија и тужилаца јер су посредством пројекта који се проводи четири године објективизовани параметри код оцјењивања судија и тужилаца.

"Један од главних циљева је унапређење система именовања судија и тужилаца инкорпорисањем међународних принципа који се на то односе", рекао је Бужанин.

Он је додао да увођење квалификационог и писменог тестирања за кандидате који не обављају судијску или тужилачку функцију, такође, обезбјеђују највише стандарде јер су и принципи њиховог именовања јасни, објективни и транспаретни.

"Међународне принципе примјењујемо и за систем унапређења, тако да се напредовање у каријери судија и тужилаца заснива на вредновању резултата рада. На овај начин БиХ се придружује земљама које својим процедурама обезбјеђују највиши степен објективности и транспарентности", рекао је Бужанин.

Конференцију о унапређењу именовања судија и тужилаца организовао је ВСТС БиХ.