latinica  ћирилица
22/05/2015 |  13:44 | Аутор: СРНА

Отворен "Београдски манифест"

Манифестација дегустација и дестинација "Београдски манифест" отворена је данас код споменика "Победник" на Београдској тврђави гдје ће се до 24. маја представити 50 градова из Србије и региона.
Београд (фото: sr.wikipedia) -
Београд (фото: sr.wikipedia)

Туристичке организације Републике Српске и града Бањалука имају свој изложбени простор на Тврђави, а циљ је да се посјетиоцима из Србије, домаћим и страним гостима представе Требиње, Андрићград и Бањалука као сити брејк дестинације, затим рафтинг туре у Српској, рурални и бањски туризам.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић отворио је ову манифестацију у оквиру које ће до недјеље, 24. маја, у Горњем и Доњем граду Београдске тврђаве у 15 фестивалских цјелина бити представљени најбољи српски фестивали, манифестације и одабране туристичке дестинације.

Љајић је, отварајући "Београдски манифест", рекао да није било лако организовати овакав један сајам, нити обезбиједити средства да би се представила цјелокупна туристичка понуда Србије и земаља у окружењу.

Он је додао да је добро што се на једном мјесту може видјети који су то фестивали и дестинације које се нуде домаћим и страним гостима.

Љајић је подсјетио да је Србија у три мјесеца ове године забиљежила за 10 одсто већи број туриста него у истом периоду лани и изразио наду да ће број гостију расти и у наредним мјесецима.

Туристичка понуда Републике Српске представљена је у оквиру сајамске цјелине "Стваран свијет око нас", гдје ће се представљати амбасаде, дипломатска представништва и туристичке организације из региона.

Лет балоном, јединствени пиромузички ватромет, биоскоп на отвореном /уз бежичне слушалице/, дегустација вина, кулинарских специјалитета и плодова природе само су дио онога што посјетиоце очекује током предстојећег викенда.

Представиће се и фестивали плеса и музички фестивали из Србије.

У Доњем граду Београдске тврђаве посјетиоци ће имати прилику да прате атрактиван програм коњичких спортова, а програм "Свијет маште" намијењен је најмлађим посјетиоцима, који ће уживати у креативним играма, позоришним представама, спортским активностима, музичком и плесном програму.

Биће организован и "фестивал балона" током пријеподневних часова сва три дана сајма, док ће "Најт глоу" бити вечерња атракција која ће пружити незаборавну слику балона који свијетле у ноћи.

Радно вријеме фестивала је од 11.00 до 23.00 часа. Цијена улазнице, која је и ваучер за конзумацију, је 250 динара, док је за дјецу до 10 година улаз бесплатан, а у петак, 22. маја, улаз ће бити слободан за посјетиоце.