latinica  ћирилица
22/05/2015 |  13:01 | Аутор: СРНА

Двор: Банијска демократска странка против одлагања отпада

Банијска демократска странка из Двора у Хрватској позвала је данас начелника ове општине да хрватском Државном заводу за радиолошку и нуклеарну безбједност и Влади Хрватске хитно достави негативно мишљење грађана ове локалне заједнице о питању одлагања нуклеарног отпада.

У саопштењу за јавност Банијске демократске странке наводи се да је на тематској сједници Општинског вијећа, која је одржана 22. априла, усвојен закључак према којем се одбија изградња одлагалишта радиоактивног и нуклеарног отпада и тражи се да се о том питању изјасне грађани, те напомиње да по том питању општинска власт није учинила ништа.

"Исте странке које опструишу доношење коначне одлуке у Општинском вијећу гласале су у Сабору за нуклеарни отпад у Двору, па је оправдана бојазан становништва да ће одлагалиште, ипак, бити изграђено", додаје се у саопштењу.

Банијска демократска странка позвала је становнике на протестно окупљање под мотом "Не нуклеарном отпаду", које је најављено за сутра од 16.00 часова у Двору.

Уколико и након тога не буде реакције општинске власти, ова странка ће, како наводе, кренути у прикупљање потписа за референдум о опозиву начелника и Општинског вијећа.