latinica  ћирилица
22/05/2015 |  12:55 | Аутор: СРНА

Дачић: Србија је за концепт регионалне сарадње

Србија се континуирано залаже за интензивирање свих облика регионалне сарадње који би допринијели стабилности региона и његовој европској интеграцији и међународној афирмацији, рекао је у Тирани министар спољних послова Србије Ивица Дачић
Ивица Дачић - ОЕБС - Фото: Screenshot/YouTube
Ивица Дачић - ОЕБСФото: Screenshot/YouTube

Дачић је на годишњем састанку Регионалног савјета за сарадњу истакао да је регион остварио видљиве резултате на плану европских интеграција, али да се пред свима још налазе и бројни изазови.

Он је навео да регионална сарадња представља основу за остваривање економских и политичких приоритета региона.

- Србија подржава сва настојања за постизање интегрисаног, свеобухватног и одрживог економског раста у региону, чија будућност зависи искључиво од ангажовања свих на продубљивања међусобних односа - истакао је Дачић.

Дачић је навео да Стратегија овог савјета за Југоисточну Европу до 2020. године указује да цијели регион мора заједнички да рјешава кључна питања, као што су економски раст и креирање нових радних мјеста, што није могуће без сарадње.

Он је изразио наду да ће провођење те стратегије отворити нове могућности за повезивања регионалних иницијатива с активностима ЕУ и олакшати приступ ИПА фондовима и другим донаторима, пренијели су београдски медији.

Дачић је напоменуо да се Србија залаже за јачање свих облика регионалне сарадње и добросусједских односа што је, уз резултате дијалога с Приштином и важне политичке одлуке које је донијела Влада Србије, препознала и ЕУ одлучивши да отвори преговоре о приступању Србије ЕУ.

Према његовим ријечима, Србија је направила велики напредак у важним областима, као што су борба против корупције и организованог криминала, и унапређивање људских и мањинских права.

Дачић је истакао да је Србија, захваљујући реформама, привукла 1,3 милијарде евра нових инвестиција у протеклих годину дана.

Он је рекао да су састанци у Београду, Приштини и Бриселу у формату "западнобалканске шесторке" допринијели јачању стабилности региона и потврдили да регионална сарадња и економска стабилност представљају заједничко "средство" за постизање европских стандарда и испуњавање критеријума за чланство у ЕУ.

Дачић је навео да регионална сарадња оријентисана ка конкретним пројектима представља основу за остваривање економских и политичких приоритета.

Дачић је најавио да ће Србија наставити да подржава рад Регионалног савјета за сарадњу.

Регионални савјет за сарадњу покренут је 2008. године као насљедник Пакта за стабилност Југоисточне Европе, а у његовом раду учествује и Европска комисија. Окупља 46 земаља, организација и међународних финансијских институција.