latinica  ћирилица
22/05/2015 |  09:16 | Аутор: СРНА

ЕУ: Партнери са Истока нису позвани у чланство

ЕУ није спремна да позове у своје чланство партнере са Истока, укључујући Украјину, наводи се у Нацрту резолуције са смита ЕУ у Риги

У Нацрту резолуције наводи се да ће вјероватно бити одгођено увођење безвизног режима за грађане Украјине.

Њемачки канцелар Ангела Меркел упозорила је уочи састанка лидере Уније да не дају лажна обећања, пренијела је телевизија "Раша тудеј".

Чланови европског блока окупили су се на дводневном самиту у Летонији да би разговарали о чланству источноевропских земаља у ЕУ.

Лидери разматрају потенцијално чланство Јерменије, Азербејџана, Бјелорусије, Грузије, Молдавије и Украјине, као и развој програма Источно партнерство.

- ЕУ и њени суверени партнери одлучују о томе на који начин развијају своје односе - наводи се у тексту који је процурио у медије.

Предсједник Европског савјета Доланд Туск критиковао је на самиту политику Русије према бившим совјетским сусједима, али је нагласио да партнерство Уније са овим земљама није усмјерено против Москве, пренио је Би-Би-Си.

Очекује се да ће Унија на самиту усвојити одлуку о исплати 1,8 милијарди евра помоћи Украјини из раније одобреног пакета од 3,4 милијарде евра.

Британски премијер Дејвид Камерон изјавио је у Риги да очекује успоне и падове у преговорима о реформисању ЕУ, али је нагласио да је одлучан да Британцима омогући да се на референдуму до краја 2017. године изјасне о реформисаној европској заједници.