latinica  ћирилица
22/05/2015 |  08:36 | Аутор: Б92

Бридлав: Нема доказа за руско атомско оружје

НАТО нема директан доказ да је Русија распоредила додатно нуклеарно оружје, изјавио је командант снага НАТО за Европу генерал Филип Бридлав у Бриселу
Филип Бридлав - Фото: AP
Филип БридлавФото: AP

- Морамо бити врло јасни, немамо директан доказ о било каквом рапсоређивању руског нуклеарног оружја - рекао је Бридлав, а пренијела руска телевизија на енглеском "Раша тудеј".

- Ми не треба да прилагођавамо свој положај. Прије свега, имамо сигурне, безбједне и врло оспособљене капацитете да одговоримо на нуклеарни напад и наш задатак јесте да тако и остане - додао је Бридлав.

Украјина је оптужила Русију да јача нуклеарне капацитете на Криму.

Секретар украјинског Националног савјета за безбједност и одбрану Александар Турчинов је за Укринформ изјавио да Русија предузима кораке у правцу премјештања нуклеарног оружја на то црноморско полуострво.

Али Бридлав није одбацио апсолутно све оптужбе.

- Ми нисмо видјели никакве директне промене, али то не значи да се оне можда нису догодиле. Немојте заборавити да су многи системи које Руси користе за нуклеарно оружје системи са двоструком употребом. Они могу бити или конвенционални или нуклеарни, а неки од тих система су распоређени - казао је генерал Бридлав.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је такве отпужбе назвао неоснованим.

- Ова изјава, као и многе друге заснована је на неоснованим оптужбама против Русије и ми смо то много пута указивали - изјавио је Песков.

Изасланик Кремља на Криму Олег Белавењцев је рекао да нема сврхе да Русија премјешта нуклеарни арсенал на Крим.

- Нема потребе за распоређивањем нуклеарног оружја на Крим. Ми имамо довољно оружја да допремо до непријатеља гдје год да се налази - казао је он, додајући да ће Крим бити зона без нуклеарног оружја.