latinica  ћирилица
22/05/2015 |  07:37 | Аутор: СРНА

Мостар: Ревија руског филма

Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов отворио је у Мостару Прву ревију руског филма у овом граду, поручујући да се нада да ће то бити још један корак у зближавању руског народа с народима у БиХ
Мостар - Прва ревија руског филма - Фото: СРНА
Мостар - Прва ревија руског филмаФото: СРНА

- Ови модерни филмови посвећени су друштвеном животу Русије, али и 70 година од побједе над фашизмом. Надам се да ће ова традиција бити настављена и да ће сарадња између наших земаља јачати - рекао је Иванцов.

Уочи ревије филма, Иванцов је разговарао са главним савјетницом Града Мостара Радмилом Комадином о могућностима сарадње у области културе, економије и туризма.

Комадина је захвалила руском амбасадору на посјети и додала да ће разговори о потенцијалној сарадњи тек бити отворени и да ће бити преточени у конкретне активности.

- Култура је област која руши све баријере, а надамо се да ће се успоставити сарадња и у другим областима - додала је Комадина.

Организатор Ревије руског филма Жељко Стојановић рекао је да је ово први пут да се један руски културни догађај дешава у Мостару.

- Ревија руског филма је међународни пројекат који је настао прије седам година у БиХ и до сада је било 25 издања ревије у 15 градова у БиХ. Важно је да се ова манифестација настави и наредних година, али и да надоградимо културну сарадњом кроз економију и привреду - рекао је Стојановић.

Данијел Видовић, директор Хрватског дома "Херцег Стјепан Косача", гдје се одржава Ревија руског филма, изразио је наду да ће бити настављена сарадња с Русијом на културном и другим плановима.

- Нема разлога да с тако блиским народом по језику и по култури не развијемо чвршће везе - рекао је Видовић.

На овој културној манифестацији мостарска публика ће моћи да погледа пет филмова савремене руске продукције.

Ревија је отворена пројекцијом филма "12" Никите Михалкова, а публика ће данас моћи да погледа филмове "Један рат" у режији Вере Глагољев, "Москва сузама не вјерује" у режији Владимира Немцова.

У суботу, 23. маја, биће приказани филмови "Кукавица" Александра Рогошкина и "Државни савјетник" Филипа Јанковског.

Улаз за све пројекције је бесплатан.