latinica  ћирилица
20/05/2015 |  19:28 | Аутор: ТАНЈУГ

САД: Четири банке признале намјештање курсеве евра и долара

Четири велике банке платиће казне у вриједности од 2,5 милијарди долара и изјасниће се кривим за манипулисање глобалним девизним тржиштем од 2007. године, према нагодби постигнутој са америчким министарством правде.

Банке Џеј-Пи Морган Чејс, Ситигруп, Барклејс и Ројал банк оф Скотланд договарале су се између себе да намјештају курс америчког долара и евра којим је трговано на глобалном тржишту девиза, наводи се у нагодби постигнутој између тих банака и америчког министарства правде, објављено је данас.

Трговци девизама су наводно дијелили податке о поруџбинама клијената преко чет соба и користили те информације да остваре добит.

Те кривичне активности одвијале се између децембра 2007.  јануара 2013. наводи се у споразуму.

Још једна банка, УБС,  пристала је да се изјасни кривом за манипулацију кључним каматим стопама и платиће одвојену казну од 203 милиона долара.

Шири договор био је дуго очекиван.  Банке су прошле године заједно кажњене са 1,4 млијарди долара због улоге у тој шеми.

Велике банке кажњене су више милијарди долара због улоге у "надувавању" тржишта некретнина и финансијске кризе која је избила као посљедица тога. Али и у поређењу са тим ове најновије казне су велике.

Ако се укључи одвојени договор са америчким Федералним резервама (Централном банком) објављеним данас, банке ће платити скоро девет милијарди долара у казнама због манипулација на тржишту девиза.

Америчка државна тужитељка Лорета Линч рекла је да су скоро сваки дан пет година од 2007. трговци девизама користили приватне електронске чет собе да манипулишу девизним курсевима. 

"Нјихова дјела оштетила су огроман број корисника, инвеститора и институција широм свијета", рекла је она.

Регулаторна тијела навела су да је између 2008. и 2012. неколико трејдера формирало картел и користило собе за чет да манпулишу цијенама у своју корист. Чланови картела су знали за план и могли су да профитирају.

"Били су укључени у дрско намјештање да опљачкају своје клијенте", рекао је надзорник финансијских услуга у држави Њујорк Бенџамин Лоски.

Сматра се значајним да постигнут договор укључује и изјашњавање банака да су криве, зато што су банке у претходним истрагама рјешавале без признавања кривице.