latinica  ћирилица
20/05/2015 |  18:59 | Аутор: СРНА

За 50 фирми из БиХ 50 милиона евра кредита

Представници турске Зират банке потписали су данас у Сарајеву уговоре са 50 фирми из БиХ, којима ће преко кредитних линија бити пласирано 50 милиона евра.
Представници турске Зират банке - Фото: СРНА
Представници турске Зират банкеФото: СРНА

За ове фирме из 28 градова у БиХ биће обезбијеђене повољне каматне стопе и омогућено отварање 500 нових радних мјеста, а давање кредитних линија које су предвиђене за мала и средња предузећа помогао је предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

Ердоган је честитао успјешним апликантима који ће добити средства, нагласивши да ће кредити бити реализовани у наредних десет година. Он каже да Турска приликом давања кредита и инвестиција не прави разлику међу националностима у БиХ.

"Желимо много више директних улагања у БиХ, ојачати вашу економију и запошљавање и омогућити извоз ваших производа на наша већа тржишта", поручио је Ердоган и нагласио да је за то главни услов стабилност земље и мир.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да Турска приликом давања кредита води рачуна да они буду пласирани једнако свима, без обзира на које се подручје у БиХ односе, што доприноси смиривању тензија.

"Ниво спољнотрговинске размјене са Турском се повећао, а извоз из БиХ у Турску расте", рекао је Иванић и додао да је посебно позитивно то што је Турска недавно омогућила извоз меса и месних производа из БиХ у ову земљу.

Турска Зират банка почела је да ради у БиХ 1997. године, а од 2011. биљежи брзи раст и више активности у БиХ.