latinica  ћирилица
20/05/2015 |  16:29 | Аутор: СРНА

Добој- Азербејџанска фирма гради фабрику за прераду воћа

Потпредсједница Владе Републике Српске Сребренка Голић, градоначелник Добоја Обрен Петровић и представници компаније Бенконс Босна усагласили су процедуру за издавање сагласности за реализацију пројекта изградње фабрике за прераду воћа и поврћа у Шеварлијама код Добоја.
Бањалука: Голић и представници компаније "Бенконс Босна" - Фото: СРНА
Бањалука: Голић и представници компаније "Бенконс Босна"Фото: СРНА

Голићева је рекла да Влада Српске поздравља сва улагања која значе отварање нових радних мјеста и покретање производње, изразивши задовољство што се оваква инвестиција реализује у Добоју који је претрпио огромне штете у прошлогодишњим поплавама, саопштено је из ресорног министарства.

- Изградња и отварање фабрике за прераду воћа и поврћа у Шеварлијама није само добра прилика за 300 људи који ће добити посао у производњи, него и велика развојна шанса за пољопривредне произвођаче из ове регије, али и шире - рекла је Голићева.

Према њеним ријечима, добро изабрана локација, близина жељезничке пруге и регионалног пута Добој - Брчко, омогућиће и пољопривредним произвођачима из других дијелова Српске и БиХ да пласирају своју производњу у овој фабрици.

- Моји сарадници и ја максимално ћемо се ангажовати, у оквиру својих надлежности, да се ова инвестиција што прије реализује и да се што прије почне производња - рекла је Голићева.

Директор пројекта предузећа Бенконс Босна, чији инвеститори су из Азербејџана, Јахо Брзак представио је идејни пројекат фабрике, нагласивши да се њеном изградњом и пуштањем у погон отвара нових 300 радних мјеста и сарадња са произвођачима воћа и поврћа у регији.

Представник Амбасаде Азербејџана у БиХ Араз Алијев рекао је да је ово прва инвестиција Азербејџана у Републици Српској, те да се нада да ће их бити још, и захвалио Голићевој на израженој вољи и спремности да се максимално ангажује на њеној реализацији.

Састанку је присуствовао и народни посланик из Добоја Славко Глигорић, који је изразио очекивања да ће и други инвеститори слиједити позитиван примјер Азербејџана и да ће у Шеварлијама бити саграђена пословна зона која ће покренути развој овог дијела Српске.