latinica  ћирилица
20/05/2015 |  14:51 | Аутор: СРНА

Даул: Подршка провођењу реформи

Предсједник Европске народне странке Јосеф Даул изразио је спремност да помогне БиХ и пружи подршку реформским и европски оријентисаним политичарима који су спремни да отворе комуникацију између грађана и власти да би се урадиле неопходне реформе, прије свега за "оздрављење" економије и отварање нових радних мјеста.
Јосеф Даул    (Фото:nineoclok.ro) -
Јосеф Даул (Фото:nineoclok.ro)

Он је додао да ће се у том контексту активније укључити експерти из тимова предсједника Европске комисије Жана Клода Јункера.

Даул је у Стразбуру разговарао са министром иностраних послова БиХ Игором Црнатком, Мартином Рагужем и Сенадом Шепићем, саопштено је из Центра за нове иницијативе, који је један од организатора састанка.

Даул је најавио да ће убрзо посјетити БиХ да би се увјерио да ли политичке странке које припадају "породици" ЕПП-а проводе како интерне страначке реформе, тако и међустраначке заједничке програме, те да ће подржати јачање институција правне државе, борбу против корупције и социо-економске реформе које су неопходне за развој БиХ.

Теме разговора биле су провођење Заједничке декларације о европским вриједностима, идентитету, социјално-тржишној привреди и правној држави коју су странке блиске ЕПП-у из БиХ потписале прије општих избора 2014. године.

Било је ријечи и о новом приступу ЕУ према БиХ, међустраначким односима, нарочито странака из БиХ које припадају породици ЕПП-а, те заједничком наступу на програмима и политикама.