latinica  ћирилица
20/05/2015 |  12:48 | Аутор: СРНА

Тегелтија: У фокусу борба против тероризма

Правосуђе БиХ је одлучно у борби против тероризма, корупције и организованог криминала - појава које угрожавају темеље друштва и безбједности грађана, изјавио је предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија
Милан Тегелтија - Фото: СРНА
Милан ТегелтијаФото: СРНА

Уочи 11. конференције главних тужилаца у БиХ, која се данас и сутра одржава у Сарајеву, Тегелтија је рекао новинарима да је она посвећена борби против тероризма, организованог криминала и даљем раду на предметима ратних злочина.

- Да би борба против тероризма била ефикаснија, морамо извршити неке суштинске промјене, морамо прилагодити домаће законе, јер не можемо допустити да тужилаштва дјелују реактивно. Морамо појачати и капацитете обавјештајне службе, чији налази морају добити снагу доказних исправа да би тужилаштва могла да дјелују превентивно - истакао је Тегелтија.

Он је навео да је Тужилаштво БиХ основано и специјализовано да се бори против корупције, организованог криминала и тероризма, те да процесуира кривична дјела ратних злочина.

- Корупција је једна грешка, системска појава у нашем друштву и она је, поред организованог криминала, наш апсолутни приоритет. Међутим, не можемо очекивати да се оптужнице за ова кривична дјела подигну преко ноћи, јер су то ствари које захтијевају комликоване истраге. Ипак, сигуран сам да у блиској будућности можемо очекивати подизање оптужница у овим случајевима - рекао је Тегелтија.

Он је изразио увјерење да постоји јако опредјељење свих институција правосуђа да се управо са овим, најважнијим и за грађане најболнијим кривичним дјелима, суоче у пуном капацитету.

Главни тужилац БиХ Горан Салиховић истакао је да ова правосудна институција има нулту толеранцију према тероризму.

- Тероризам можемо посматрати и с локалног нивоа, али борба против тероризма мора бити национална борба у коју морају бити укључена сва тужилаштва у БиХ. Планирамо и регионалну сарадњу, без које је та борба немогућа - додао је Салиховић.

Истичући да борба против тероризма захтијева пуни капацитет, Салиховић је рекао да ће од домаћих власти и међународне заједнице затражити помоћ.

На основу оптужница Тужилаштва БиХ за кривично дјело тероризма, већ је правоснажно окончано неколико предмета, гдје укупно досуђене затворске казне износе нешто више од 60 година.

Недавно су подигнуте оптужнице у предмету "Дамаск" против 12 лица за организовање терористичке групе и за одласке на страна ратишта у Сирију и Ирак, гдје су се борили у саставу терористичке структуре "Исламска држава".

Подигнуте су и оптужнице против четири лица због противзаконитог одласка и придруживања страним војним и параполицијским формацијама, док је предмет у случају Хусеина Боснића у фази суђења.

Главни тужилац Окружног тужилаштва у Бањалуци Желимир Лепир очекује да ће конференција главних тужилаца у БиХ донијети одређене закључке у којем правцу ће они обезбиједити свој допринос у борби против тероризма.

- На основу личног искуства, сматрам да политика нема много утицаја на рад правосудних органа, с обзиром на хијерархију, нарочито у тужилаштву. Мислим да смо ми у Бањалуци потпуно самостални у свом раду - изјавио је Лепир.

Дводневну конференцију главних тужилаца у БиХ, која се одржава у Сарајеву, организовао је ВСТС БиХ.