latinica  ћирилица
20/05/2015 |  12:22 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Безбједносна ситуација задовољавајућа

Премијерка Републике Српске, Жељка Цвијановић, била је гост у програму нашег Радија и Радио Београда у заједнички реализованој емисији - Таласање.

У разговору о актуелним политичко-економским темама, премијерка Цвијановић истакла је добру сарадњу са Србијом и реализацију заједничких пројеката договорених на сједницама двије владе, Српске и Србије.

Говорећи о економској ситуацији, премијерка Цвијановић саопштила је детаље разговора с ММФ-ом

Предсједница Владе изјавила је да је тренутна безбједносна ситуација у Српској на задовољавајућем нивоу, али да ју је неопходно свакодневно унапређивати.

Цвијановићева је напоменула да је потребно водити рачуна да постоји адекватан институционалан оквир који може бити унапређиван.

Она је додала да је важно и у БиХ, али и у оквиру регије, успостављање правовремене, добре сарадње, размјене информација, али и дјеловати превентивно и заједнички када се изазов већ деси.

Премијерка је изјавила да сарадња са безбједносним службама у БиХ постоји у формалном смислу, али да она мора да буде боља, видљивија, ефикаснија и ефективнија.

Она је нагласила да се ради на поправљању сарадње, те напоменула да је Министарство унутрашњих послова Републике Српске било иницијатор састанка на који су били позвани сви представници полиције, безбједносних организација и агенција у БиХ.

Она је навела да је БиХ од разних истраживача и института, служби из иностранства идентификована као једно посебно ровито мјесто, с обзиром да је у БиХ и током рата долазио одређени број странаца који су добијали лажна држављанства и да се налазе одређене заједнице које су идентификоване од запада као проблематичне.

Цвијановићева је додала да је, према одређеним истраживањима, БиХ највећи "извозник" бораца на страна ратишта, прије свега у Сирију.

Она је нагласила да Српска, са свим својим капацитетима, структуром, полицијом и другим институцијама, апсолутно стоји на располагању свакоме ко разумије потребу да се заједно и интегрисано дјелује у борби против тероризма.

"Очекујемо да се разумије и важност и улога Републике Српске у таквим процесима и да се разумије да су наше институције те на које се може ослонити", рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је о овим темама разговарала и у Америци са саговорницима који се баве питањем безбједности, те да се питање безбједности поставља чак и на економском и сваком другом форуму.

Предсједница Владе изјавила је да Република Српска инсистира да се поштује позиција Српске и да се уважавају њене уставне надлежности.
Навела је да постоји низ надлежности које су "бруталним понашањем" високих представника у БиХ истргнуте из система Републике Српске на ниво БиХ, те да је то правно насиље.

"Објашњавали су нам да је то начин да се успостави унутрашња кохезија у земљи која је похарана ратом и која је имала тешка искуства. Други разлог је био да ће бити јефтиније, рационалније, ефикасније и функционалније. Када погледам сада све то, видим на нивоу БиХ шуму институција које се баве разним питањима за које им Устав није дао никакву надлежност, него је високи представник одлучио да одређена функција треба да буде на нивоу БиХ", рекла је Цвијановићева.

Она је навела да администрација на нивоу БиХ тренутно броји 23.000 људи, а да БиХ има око четири милиона становника, много мање него бивша Југославија у којој је био исти број администрације.

Цвијановићева је нагласила да пренос надлежности није у складу са Дејтонским мировним споразумом, те да нико није дао овлаштења високом представнику да на силу отргне нешто са било којег нивоа власти и да другом нивоу, али да је то прећутно подржавано од различитих међународних кругова.

Предсједница Владе Републике Српске рекла је да сарадња са Владом Србије добро функционише, али да ту сарадњу треба интензивирати, чак и по појединачним пројектима.

Цвијановићева је нагласила да је планирано да до краја овог полугодишта у Бањалуци буде одржана заједничка сједница двије владе на којој би требало да буду дефинисани даљи кораци.

Од прошле заједничке сједнице, истиче Цвијановићева, појединачно су ресорна министарства радила на различитим пројектима у области пољопривреде, здравства, образовања, инфраструктуре, социјалних права и другим областима.

"Порука за грађане Србије је да разумију колико је важна Република Српска не само нама овдје, него би требало да буде важна и сваком грађанину Србије, као што је и нама важна Србија. То је област у којој треба да неометано и са пуно жара промовишемо и заједничке пројекте и све што је наша будућност", рекла је Цвијановићева за Радио Београд.

Она је подсјетила да су српски привредници у ранијим ризичнијима временима одиграли посебно важну улогу у стабилизацији економских прилика у Српској, истичући приватизацију "Телекома", захваљујући чему је Српска основала Инвестиционо-развојну банку и реализовала низ пројеката који су деценијама чекали на реализацију.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да су приче о реконструкцији Владе "исфабриковане" ради скретања пажње са озбиљних проблема са којима се суочавају одређене политичке партије.
Наводећи да реконструкција Владе није актуелна тема, Цвијановићева је истакла да нема никаквих процеса који се воде у Влади, а у вези су с реконструкцијом.

"Али има и те како других процеса у вези са неким другим политичким партијама које нису у Влади, имате цијели низ процеса који се воде у другом ентитету. Дакле, један апсолутно неуређен систем", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци и додала да је ријеч о замјени теза.

Она је додала да разумије да људи из различитих побуда покушавају да пребаце теме које су "вруће" из "своје куће на терен" Владе, али да то Влади Српске не смета и да Влада ради свој посао.

"У парламенту је већ трећи или четврти сет реформских закона. Радимо на припреми неколико сложених и тешких законских рјешења и ту теку још консултације, али се надам да ћемо прије љетне паузе успјети да их пошаљемо у парламент", истакла је Цвијановићева.