latinica  ћирилица
20/05/2015 |  10:47 | Аутор: Б92

Бразил: Кинеска "ињекција" за Олимпијаду

Кинески премијер Ли Кећијанг и бразилска предсједница Дилма Русеф потписали су низ трговинских и инвестиционих споразума вриједних више милијарди долара

На заједничкој конференцији с кинеским премијером у Бразилији, Русефова је најавила 53 милијарде долара вриједне трговинске, финансијске и инвестиционе споразуме с Кином.

Овај новац је намијењен модернизовању бразилске инфраструктуре и подизању успореног привредног раста, преноси агенција Ројтерс.

Ињекција капитала из Кине, која је од 2009. године највећи трговински партнер ове латиноамеричке државе, није могла доћи у боље вријеме за Бразил, будући да је, као седма највећа привреда на свијету, суочен с петом узастопном годином ниског привредног раста.

Кина је, међутим, тек на 12. мјесту по обиму актуелних инвестиција у Бразилу, што је "погурало" званичну Бразилију да продуби економске односе с том азијском земљом и да поправи дотрајалу инфраструктуру за Олимпијске игре које се наредне године одржавају у Рио де Жанеиру.

Званичници двају земаља су, такође, финализовали 1,3 милијарде долара "тежак" уговор о продаји 22 комерцијална авиона бразилске компаније Ембраер кинеском авио-превознику "Тианџин ерлајнсу".

Кинески премијер, како јавља Ројтерс, отпутоваће у Рио де Жанеиро, након чега ће у четвртак отпутовати за Колумбију прије посјете Перуу и Чилеу.