latinica  ћирилица
20/05/2015 |  10:37 | Аутор: СРНА

Расписан Конкурс за упис у средње школе у Српској

Министарство просвјете и културе Републике Српске расписало је данас Конкурс за упис ученика у први разред средњих школа у школској 2015/2016. години у којој је планиран упис 11.712 ученика у 471 одјељење
 - Фото: илустрација
Фото: илустрација

Планирано је да највише буде уписано гимназијалаца - 2.661, а потом у струци економија, право и трговина 1.962, машинство и обрада метала 1.672 и електротехника 1.198 ученика.

У струци угоститељство и туризам планиран је упис 844 ученика, а у здравство 828, затим слиједе пољопривреда и прерада хране 741, саобраћај 593, те геодезија и грађевинарство 264 ученика.

Исти број ученика, по 222, планирано је да буде уписано у струци шумарства и обраде дрвета и текстила и обраде коже, док је за хемију, неметале и графичарство планирано 126, а за културу, умјетност и јавно информисање 118 ученика.

Богословију је планирано да похађа 24 ученика, док за геологију, рударство и металургију није планиран ниједан ученик.

У остале дјелатности биће уписано 237 ученика.

Упис ученика биће обављан у два уписна рока, од 15. до 26. јуна, те од 29. јуна до 10. јула, саопштено је из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Приликом уписа кандидати се могу пријавити за највише два занимања у стручним школама, два смјера у гимназији или два одсјека у умјетничким школама.

Право уписа у први разред средњих школа имају ученици са завршеном основном школом који нису старији од 17 година на дан уписа, с тим што ученик који се уписује у школу за ученике с посебним образовним потребама може имати другу добну границу за упис у први разред.

У умјетничке школе могу се уписати ученици који су завршили основну музичку и основну ликовну школу, као и ученици који нису завршили ту школу ако су претходно положили испит на нивоу програма тог образовања.

Учесници конкурса подносе школи пријаву за упис, оригинално свједочанство о завршеној основној школи, извод из матичне књиге рођених, диплому "Вук Стефановић Караџић", те дипломе за изузетан успјех из предмета важних за занимање, као и дипломе с републичких такмичења.

Редосљед кандидата утврђује се према укупном броју бодова добијених на основу општег успјеха у основној школи, успјеху из пет предмета важнијих за занимање у стручним школама, смјеру у гимназији или одсјеку у умјетничким школама, за који кандидат конкурише и на основу резултата остварених на посебном испиту за умјетничке школе.

Послије утврђивања броја бодова формирају се ранг-листе које се стављају на увид кандидатима на огласној табли средње школе.

Школа од ученика не може наплаћивати трошкове уписа.

Јавни конкурс је, осим у дневним новинама, доступан и на порталу Владе Републике Српске на страници Министарства просвјете и културе Републике Српске.