latinica  ћирилица
20/05/2015 |  09:29 | Аутор: dnevni avaz

Беванда: Треба нам најмање милијарда марака од ММФ-а

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда рекао је да је милијарда КМ кредитни минимум који је БиХ потребан од Међународног монетарног фонда да би се кренуло у санирање ентитетских буџета

Беванда је рекао да остаје да се види колико ће на крају износити кредит ММФ-а, ако се ММФ, по окончању прегледа, позитивно одреди по захтјеву БиХ.

Он је за федералне медије рекао да се нада да ће ММФ према БиХ имати "охрабрујући" приступ, слично као када је реаговао на кризе у Грчкој и Украјини, али је додао да му није баш јасно зашто ММФ већ није одобрио нову траншу кредита за БиХ.

- Зна се дефицит у Републици Српској који износи око 500 милиона КМ. Исказани дефицит у Федерацији БиХ је 684 милиона КМ, дакле то је по буџету, али ко зна какво је стварно стање у ФБиХ - навео је Беванда.

Беванда је констатовао да у ситуацији застоја домаћих инвестиција, те раста штедње грађана и предузетника у БиХ - изостају инвестиционе активности.

Он је упозорио да буџетски дефицити у ентитетима полако достижу тачке које се не могу надокнадити.

- Не може се више толерисати да државне фирме нису плаћале доприносе држави 10 до 15 година. То је апсурд - категоричан је министар финансија и трезора БиХ.

Беванда наглашава да унутрашње задужење ФБиХ већ кошта и БиХ у цијелости, као и да треба престати с праксом прекомјерног издавања трезорских записа, јер се ту ради о неквалитетниом извору финансирања, пошто је краткорочан.