latinica  ћирилица
20/05/2015 |  08:26 | Аутор: Б92

Црна Гора: Стране компаније одлазе?

Многе стране компаније могле би да прекину пословање у Црној Гори, уколико се не омогући страним држављанима, који су у менаџменту, да продуже радне дозволе

На то су упозорили из Монтенегро бизнис алијансе.

Закон о странцима, који је ступио на снагу 1. априла, чију је примјену Влада Црне Горе одложила до јесени, предвиђа да ниједан страни држављанин не можре да добије посао у Црној Гори, уколико на евиденцији Завода за запошљавање Црне Горе има домаће радне снаге која задовољава тражене услове.

Представници МБА тврде да директори страних предузећа у Црној Гори, који су страни држављани, не могу да продуже радне дозволе, иако је објављено да је примјена Закона о странцима одложена, преноси Радио и телевизија Црне Горе.

Они су апеловали на надлежне институције, првенствено Министарсво унутрашњих послова, да се странцима који су у менаџменту страних компанија омогући да продуже радне дозволе, јер их у томе не спречава важећи закон, већ његово тумачење.

- Плашимо се да ће, у противном, многе стране компаније прекинути пословање у Црној Гори, а њихов менаџмент понијети лоше искуство из Црне Горе. Такав лош глас, у амбијенту гдје се свака земља такмичи у привлачењу инвестиција, неће Црној Гори донијети ништа добро - поручили су представници МБА.