latinica  ћирилица
20/05/2015 |  08:07 | Аутор: СРНА

НСРС данас о више нацрта закона

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о пореском поступку којим се проширују надлежности Пореске управе Српске.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: СРНА
Народна скупштина Републике СрпскеФото: СРНА

Према овом акту, Пореска управа Српске надлежна је за вођење јединственог система регистрације, контроле и наплате доприноса, као и за инспекцијски надзор над обавезом регистрације субјеката.

Законским рјешењима дефинисани су и случајеви када Пореска управа може ускратити додјелу јединственог идентификационог броја.

Посланици позиције и опозиције имали су замјерке на дио законских рјешења која се односе на овлаштења инспектора, наводећи да је проблем што инспектори имају овлаштења да затворе предузеће на 15 дана ако утврде неправилности у раду.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија истакао је да је законским рјешењима онемогућен договор инспектора и власника фирми.

"Надам се да ћемо у јавној расправи побољшати ова законска рјешења. Инспектори неће имати овлаштења да насумице врше контролу привредних субјеката", истакао је Тегелтија у завршној ријечи.

Он је нагласио да су све законске мјере усмјерене на послодавце који не пријављују раднике и који се баве нерегистрованом дјелатностима.

РАЗМОТРЕН НАЦРТ ИЗМЈЕНА ЗАКОНА О ИНСПЕКЦИЈАМА

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о инспекцијама у Републици Српској, којим се редефинишу овлаштења инспектора Републичке управе за инспекцијске послове, као и инспектора у јединицама локалне самоуправе у погледу овлаштења.

Овим нацртом закона је дефинисао да инспектор, ако у вршењу инспекцијског надзора утврди да је повријеђен пропис, рјешењем изриче мјеру забране обављања дјелатности на период најмање 15 дана, а најдуже до отклањања неправилности.

Законом је предвиђено да о жалби на рјешење инспектора о забрани обављања дјелатности одлучује Одбор за рјешавање жалби који формира Влада.

Посланик СНСД-а Драгољб Давидовић рекао је да подржава законска рјешења која иду у правцу сузбијања сиве економије у Републици Српској, али да се не слаже за одредбом која предвиђа затварање привредног субјекта.

Посланик СНСД-а Светозар Јовановић сматра да предложени нацрт закона до коначног приједлога треба претрпјети драстичне промјене.

"Републици Српској су потребни либерални, а не репресивни закони јер постоји много начина да се у Српској стане у крај сивој економији", истакао је Јовановић.

Посланик СНСД-а Милан Ковач сматра да предложени нацрт закона ствара класични сукоб надлежности, истичући да се овим нарушава правни систем.

Посланик Напредне Српске Адам Шукало сматра да предлагач треба да повуче из скупштинске процедуре овај нацрт закона, који је неприхватљив за привреднике у Српској.

Посланик СДС-а Миладин Станић сматра да је овај нацрт закон неприхватљив за већину привредника у Републици Српској.

РАЗМОТРЕН НАЦРТ ИЗМЈЕНА ЗАКОНА О СИСТЕМУ ЈАВНИХ СЛУЖБИ

Посланици НСРС размотрили су Нацрт закона о измјени и допунама Закона о систему јавних служби, којим је прописано да дјелатности за које се оснивају установе могу обављати само субјекти регистровани у складу са одредбама овог закона.
Овим нацртом закона прописује се да инспекцијски надзор над примјеном овог закона врши Републичка управа за инспекцијске послове и инспектори јединица локалне самоуправе.

Нацрт закона је дио сета закона којима се спроводи реформа привредног система у Републици Српској.

Разлози за његово доношење садржани су у потреби сузбијања и спречавања сиве економије у Српској, наводи се образложењу нацрта.

ПРОШИРЕН НАДЗОР КОМУНАЛНЕ ПОЛИЦИЈЕ

Народна скупштина Републике Српске размотрила је данас Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о комуналној полицији, којима је проширен надзор ове полиције и на прописе којима се уређује регистрација субјеката за обављање дјелатности.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић истакла је да се законским рјешењима уређује право и дужност комуналног полицајца да узима у поступак пријаве, захтјеве грађана и правних лица, те да о свом поступању обавјештава подносиоца пријаве.

"Овим актом дато је овлаштење комуналном полицајцу да рјешењем може забранити обављање дјелатности", рекла је Решићева, образлажући законска рјешења у парламенту Српске.

Она је нагласила да се законом уређује и другостепена надлежност Одбора за рјешавање жалби у поступцима забране обављања дјелатности.

РАЗМОТРЕН НАЦРТ ИЗМЈЕНА ЗАКОНА О ЗАНАТСКО-ПРЕДУЗЕТНИЧКОЈ ДЈЕЛАТНОСТИ

Парламент Српске размотрио је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о занатско-предузетничкој дјелатности, којим се предвиђа увођење јединствене електронске апликације код регистрације предузетника.

Овим законом, као новина, омогућава се повезивање регистрационих органа са Агенцијом за посредничке, информатичке и финансијске услуге, Пореском управом Републике Српске, као и другим институцијама надлежним за поступак регистрације предузетника путем јединствене електронске апликације.

Разлози за доношење овог закона садржани су у потреби усклађивања закона са Законом о измјенама и допунама Закона о инспекцијама у Републици Српској и смањења сиве економије, наводи се у образложењу овог нацрта закона.

ПРОДУЖЕН РОК ЗА ЗАКЉУЧИВАЊЕ УГОВОРА О ОТКУПУ СТАНА

Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о приватизацији државних станова прецизирано је да је рок за закључивање уговора о откупу стана продужен до 30. јуна 2018. године.
Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић истакла је да се овим актом дефинише надлежност Републичке дирекције за обнову и изградњу.

"Дирекција ће проводити поступке откупа станова која су као инвеститор изградила или по другом основу стекла предузећа која су приватизована или су због стечаја, ликвидације или других разлога престала да постоје", рекла је Голићева, образлажући законска рјешења.

РАЗМОТРЕНЕ ИЗМЈЕНЕ ЗАКОНА О ПРОФЕСИОНАЛНОЈ РЕХАБИЛИТАЦИЈИ ИНВАЛИДА

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о професионалној рехабилитацији, оспособљавању и запошљавању инвалида, којим се проширује обавеза плаћања доприноса на органе и друга правна лица.


Овим нацртом закона утврђује се обавеза за републичке органе управе, органе локалне самоуправе, органе правосуђа, јавне установе, фондове, те јавна предузећа која нису основана за запошљавање инвалида да плаћају посебне доприносе у висини 0,2 одсто када имају мање од 16 запослених, уколико немају запослене инвалиде.