latinica  ћирилица
19/05/2015 |  21:26 | Аутор: СРНА

И. Сарајево- Приказан филм "Тежина ланаца 2"

У Културном центру Источно Ново Сарајево вечерас је приказан документарни филм "Тежина ланаца 2", српско-канадског режисера Бориса Малагурског.

Филм је приказан у оквиру Спасовданских свечаности поводом крсне славе општине Источно Ново Сарајево.

Малагурски је рекао на конференцији за новинаре да се овај документарни филм бави неолибералним реформама на подручју бивше Југославије.

"У овом филму се кроз разговоре са свјетски познатим имена као што су Ноам Чомски, Оливер Стоун, Карла дел Понте, Мајкл Паренти, деконструишу сви митови о свему што нам је представљено као нешто што ће нам омогућити бољи живот, дакле утицај неолибералних реформи на образовање, здравство, културу, политику, економију", рекао је Малагурски.

Он каже да је циљ филма не само да се публика информише, него и да се покрене на промјене у својој средини.

"У суштини то је активистички филм и ако се макар дио људи освијести и пожели да предузме нешто по питању проблема у којем живимо бићу веома задовољан", рекао је Малагурски.

Он је подсјетио да је први дио филма "Тежина ланаца" недавно емитовала руска телевизијска станица Раша тудеј и том приликом га је, како се процјењује, видјело 700 милиона гледалаца.

"Да ли један филм може да промијени свијест? Наравно да не може, али ако ће инспиристи младе људе да поведу неке промјене система, онда ће да постигне свој ефекат", додао је Малагурски.

Свјетска премијера "Тежине ланаца 2" организована је у Јоханесбургу 20. новембра прошле године у оквиру Филмског фестивала Монтекасино.

Филм "Тежина ланаца 2" своју балканску премијеру имао је у Бањалуци, а јуче је приказан и у федералном Сарајеву.