latinica  ћирилица
19/05/2015 |  20:28 | Аутор: СРНА

Бањалука- Изложба икона Радмиле Лукетић

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић отворио је вечерас у Културном центру Бански двор изложбу икона Радмиле Лукетић "Теби, Господе", којом почиње обиљежавање Спасовдана, крсне славе града.
Бањалука: Отворена изложба икона Радмиле Лукетић - Фото: СРНА
Бањалука: Отворена изложба икона Радмиле ЛукетићФото: СРНА

Гаврановић је рекао да је ово најљепши догађај којим треба да почне обиљежавање градске крсне славе и позвао Бањалучане да до краја маја посјете ову изложбу и доживе духовни карактер Спасовдана.

Аутор изложбе Радмила Лукетић рекла је да се иконописом бави од 1995. године и да је до сада насликала 500 икона, при чему јој је од велике помоћи био и боравак у манастирима који су извор ове умјетности.

"Радила сам као конзерватор у Жичи, Грачаници и непосредни додир са тим умјетничким дјелима представља непроцјењиву вриједност", рекла је Лукетићева.

Према њеним ријечима, добар цртеж представља основу сваког доброг умјетничког дјела, па тако и иконе, што се међу умјетницима који данас желе да се баве иконописом често прескаче.

"Хиперпродукција икона код нас је резултат овог времена у којем све иде ка масовној производњи на уштрб квалитета, али мислим да људи умију да препознају шта је то квалитет и издвоје мало више новца", рекла је Лукетићева.

Историчар умјетности Видосава Грандић рекла је да у Бањалуци одавно није било прилике да се види иконопис попут оног који је донијела Лукетићева.

"Посебно бих издвојила њен цртеж Богородице Ђуниске која ће бити врхунац њеног духовног обраћања Господу", рекла је Грандићева.

Према њеним ријечима, икона је битна не само у литургијским обредима, већ и за сваког вјерника и представља "прозор између неба и земље".

На изложби је представљено 27 икона, од којих се неке уз благослов патријарха српског Иринеја пренесене из цркава у Србији у Бањалуку.