latinica  ћирилица
05/05/2015 |  20:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Ирска- Убијен бивши командант ИРА у Белфасту

Некадашњи командант Ирске републиканске армије (ИРА) Џерард Џок Дејвисон убијен је данас из ватреног оружја у центру Белфаста, а политички лидери су одмах упозорили да не смије бити повратка на насиље које је карактерисало прошлост Сјеверне Ирске. Полиција је покренула истрагу.
Полиција у С. Ирској (архив) - Фото: AP
Полиција у С. Ирској (архив)Фото: AP

- Не вјерујем да је умијешан неки републикански дисидент - рекао је полицијски инспектор Џастин Галовеј који води истрагу, и додао, да многи људи у Сјеверној Ирској имају прошлост, али да то није оправдање за убиство.

Џерард Дејвисон је био под истрагом за убиство Роберета Мекартнија послије кафанске свађе 2005. године, али против њега никада није подигнута оптужница.

- Његова породица је позната и он ужива углед у овом подручју као човјек који се дуго залагао за републику - изјавио је Алекс Маски, члан регионалног парламента из републиканске странке Шин фејн.

Алсдер Мекдонел, лидер Социјалдемократске и лабуристичке странке, изјавио је да су "свједоци описали како је убијен на улици."

Убиство се догодило у деликатном тренутку за републикански покрет који је укључен у тешке преговоре о реформи полиције у Сјеверној Ирској.

Насиље у Сјеверној Ирској које је трајало три деценије и однијело 3.600 живота углавном је окончано мировним споразумом из Белфаста склопљеном на Велики петак 1998. године.