latinica  ћирилица
05/05/2015 |  18:47 | Аутор: СРНА

Звиздић- Ван Роден: За нови програм потребно предузети бројне мјере

Шеф Мисије ММФ-а за БиХ Рон ван Роден рекао је да се за одобрење било каквог новог програма ММФ-а са БиХ претходно мора предузети бројне мјерр да би се видјела намјера да се жели побољшати пословни амбијент у БиХ.
Предсједавајући Савјета министара БиХ др Денис Звиздић са делегацијом Међународног монетарног фонда (ММФ) коју је предводио шеф Мисије Рон ван Руден. - Фото: РТРС
Предсједавајући Савјета министара БиХ др Денис Звиздић са делегацијом Међународног монетарног фонда (ММФ) коју је предводио шеф Мисије Рон ван Руден.Фото: РТРС

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, те министар финансија и трезора Вјекослав Беванда и министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић разговарали су данас са делегацијом ММФ-а коју је предводио шеф Мисије Рон ван Роден, саопштено је из Савјета министара.

Ван Роден је рекао да је неопходно радити на фискалној консолидацији да би дуг БиХ имао тренд опадања, као и на повећању прихода да би се на квалитетнији начин контролисали расходи.

Он је истакао и да постоји видљива преданост и већи ниво координације свих влада у БиХ, и да је то квалитетан и позитиван корак.

На састанку је разговарано о реформама у области пореза, царинским прописима, финансијском сектору, а изражено је и интересовање за остваривање напретка у реформи јавне управе за шта су заинтересовани сви нивои власти.

Звиздић је информисао делегацију ММФ-а о томе да Савјет министара БиХ има агенду будућих економских реформи која третира идентичне проблеме.

Он је рекао да ће Савјет министара у наредном периоду бити потпуно посвећен економском развоју БиХ, повећању степена финансијске дисциплине, финансијској стабилизацији, отварању нових радних мјеста, новим инвестицијама и свим аспектима који могу унаприједити економски развој БиХ.

Звиздић је нагласио да овај сазив Савјета министара има капацитете да испуњава европску агенду и да крене путем реформи.

Састанку су присуствовали и резидентни представник ММФ-а Рубен Атојан и главни економиста у мисији ММФ-а у БиХ Рикардо Лаудес.

Мисија ММФ-а налази се у посјети БиХ и са властима БиХ води разговоре у оквиру консултација које подразумијевају структуралне реформе, политике за очување макроекономске стабилности, политике за убрзање раста и запослености, реформе за унапређење пословног окружења и тржишта рада, а разговара се и о могућим модалитетима новог аранжмана са ММФ-ом.