latinica  ћирилица
05/05/2015 |  17:55 | Аутор: СРНА

Тркуља: Помињане само жртве борбених дејстава

Свједок одбране Недељко Тркуља изјавио је пред Хашким трибуналом, на суђењу генералу Ратку Младићу, да послије ослобађања Сребренице није знао ништа о муслиманским заробљеницима, као и да су помињане искључиво жртве борбених дејстава и да је постојао договор да се отвори коридор за борце и цивиле из Сребренице.
Ратко Младић - Фото: архив
Ратко МладићФото: архив

Пуковник Тркуља, који је тада службовао у Главном штабу Војске Републике Српске, рекао је да је 17. и 18. јула 1995. године био у околини Зворника гдје је, послије тешких борби, Зворничка бригада била принуђена да отвори коридор и из обруча пропусти колону бораца и цивила из Сребренице.

Одбацивши наводе тужилаштва да је ВРС коридор отворила 16. јула 1995. године, он је навео да га је мајор Драган Обреновић 17. јула извијестио да је договорено да се муслиманска колона пропусти и да је помињао искључиво жртве у борбеним дејствима, а да је коридор отворен тек 18. јула ујутро.

"Није било ни речи о ратним заробљеницима, таквих није било", рекао је Тркуља.

Тркуља, који је у Главном штабу ВРС свакодневно састављао извјештаје са терена за предсједника Српске Радована Караџића, негирао је да је увид у те извјештаје имао и генерал Младић.

Наредни свједок Младићеве одбране изнијеће исказ сутра.