latinica  ћирилица
28/04/2015 |  19:07 | Аутор: СРНА

Звиздић-Дачић: Одлучно против тероризма

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић информисао је делегацију ОЕБС-а, на челу са предсједавајућим ове организације Ивицом Дачићем, о томе да је Савјет министара БиХ донио низ закључака којим је изражено опредјељење за борбу против тероризма и организованог криминала.

Звиздић је упознао Дачића о политичкој ситуацији у БиХ, а посебно се осврнуо на јучерашњи напад на Полицијску станицу у Зворнику, наводећи да је БиХ одлучна да се бори против тероризма и да је већ усвојила значајну легислативу по овом питању, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Звиздић се осврнуо и на нову иницијативу ЕУ, те изразио задовољство због чињенице да један од сусједа, Србија, предсједава ОЕБС-ом у 2015. години, а да ће БиХ преузети предсједавање Савјетом Европе у мају ове године.

Он је нагласио да подржава приоритете које Србија има у току предсједавања ОЕБС-ом и навео приоритете које ће БиХ имати током предсједавања Савјетом Европе, изражавајући задовољство што ће двије земље западног Балкана предсједавати регионалним организацијама од великог значаја.

Предсједавајући ОЕБС-а Ивица Дачић честитао је Звиздићу на избору за предсједавајућег Савјета министара БиХ и рекао да су за Србију изузетно важни добри односи са БиХ.

Дачић, који је министар иностраних послова Србије, рекао је да се залаже за што бржи улазак Србије и БиХ у ЕУ, те да ће и у наредном периоду радити на јачању регионалне сарадње у оквиру регионалних пројеката.

Саговорници су се сагласили да је потребно јачати стабилност обје земље, и да је неопходно побољшати квалитет размјене обавјештајно-безбједносних података на нивоу региона.

Договорени су и заједнички пројекти током предсједавања ОЕБС-ом и Савјетом Европе.

Звиздић је позвао Дачића на церемонију преузимања предсједавања Савјета Европе у Бриселу 19. маја.

Данашњем састанку присуствовао је и шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур.

Црнадак-Дачић: Србија ће подстицати региналну сарадњу

Србија ће уложити максималне напоре да током свог предсједавања ОЕБС-ом утиче да регион не буде запостављен и да постакне још бољу регионалну сарадњу, изјавио је данас у Сарајеву предсједавајући ОЕБС-а Ивица Дачић.

Дачић је рекао на конференцији за новинаре након састанка са министром иностраних послова БиХ Игором Црнатком да је Србија животно заинтересована за напредак и стабилност БиХ и да се билатерални односи настављају узлазном линијом.

У име ОЕБС-а, Дачић је изразио огорчење и жаљење због терористичког акта у БиХ.

"БиХ и Србија су чланице коалиције у борби против ИСИЛ-а. Под председавањем БиХ и Србије, Савјетом Европе и ОЕБС-ом једни од приоритета ће бити и заједничка борба против тероризма и радикалног екстремизма", рекао је Дачић, који је и министар спољних послова Србије.

Црнадак-Дачић: Србија ће подстицати региналну сарадњу (Фото: vijesti.ba)

Он каже да ће у том контексту бити организовано неколико заједничких конференција о борби против тероризма, једна од њих за неколико дана у Београду, а друга током наредних мјесеци у Сарајеву.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је да је током састанка констатавано да су односи двије земље на изузетно високом нивоу, те је договорена међусобна стална помоћ да би пут ка ЕУ био што бржи за обје земље.

"Досадашње предсједавање Србије ОЕБС-ом било је изузетно успјешно. Успјели су у фокусу да држе питање овог региона. На дан када БиХ преузме предсједавање Савјетом Европе, 19. маја у Бриселу ће бити одржан нови састанак са Дачићем којем ће присуствовати и бивши предсједавајући Савјета Европом, те два генерална секретара ОЕБС-а и Савјета Европе", рекао је Црнадак.

Он је најавио да ће од маја до новембра Србија и БиХ као предсједавајуће ОЕБС-ом и Савјетом Европе организовати неколико важних заједничких догађаја и конференција.

"Ово је шанса БиХ и Србији да покажу да ли имају капацитет за велике ствари", оцијенио је Црнадак.

Црнадак и Дачић су заједнички упутили саучешће породици Драгана Ђурића, погинулог полицајца у терористичком акту у Зворнику.

Чланови Предсједништва БиХ са Дачићем о актуелној ситуацији у БиХ

Чланови Предсједништва БиХ Драган Човић и Бакир Изетбеговић информисали су данас министра спољних послова Србије Ивицу Дачића о актуелној ситуацији у земљи, процесу формирања власти, те унутрашњим и спољнополитичким приоритетима БиХ.

Човић и Изетбеговић су у разговору са Дачићем, који је и предсједавајући ОЕБС-у, истакли да БиХ улази у наредну фазу економских и социјалних реформи неопходних за испуњавање услова и обавеза за пуноправно чланство у ЕУ, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Дачић са члановима Предсједништва БиХ  (Фото: Срна)

Дачић је изразио задовољство посјетом БиХ у својству предсједавајућег ОЕБС-у, те изразио очекивање да ће земље западног Балкана побољшати сарадњу на мултилатералном нивоу.

У том контексту поновљени су приоритети предсједавања Србије ОЕБС-у, који осим борбе против тероризма, тема младих и безбједности, укључују и промовисање регионалне сарадње кроз заједничке пројекте.

Потенцијал за интензивирање сарадње се налази у преузимању предсједавања БиХ Комитетом министара Савјета Европе и предсједавању Србије ОЕБС-ом, гдје се кроз заједничке интересе промовишу начела и вриједности, као што су борба против тероризма, контрола наоружања, заштита људских права и права мањина.