latinica  ћирилица
28/04/2015 |  16:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Ноћни вукови: Настављамо пут

Руски мотоциклисти који учествују у почасној вожњи поводом обиљежавања 70- годишњице побједе над нацистичком Њемачком наставиће свој пут до Берлина, упркос одбијању Пољске да им дозволи улазак у земљу, најавио је вођа "Ноћних вукова".

Пољски граничари јуче су забранили улазак у земљу десеторици руских бајкера, који су наводно блиски руском предсједнику Владимиру Путину наводећи да се њихова имена налазе на листи особа којима је забрањен улазак у Шенген зону.

- Ми смо лоши, нас не треба пустити у Европску унију", рекао је лидер "Ноћних вукова" Александар Залдостанов на конференцији за новинаре у бјелоруском граду Бресту.

- Русофобија се неће добро завршити. Постаје апсурдна. Уочи Дана побједе, ми смо приморани да се кријемо, потајно обилазимо гробове наших предака, напоменуо је он.

Јучерашњи инцидент на бјелоруско-пољској граници, Залдостанов је описао као јефтину циркуску представу неке провинцијске трупе.

Он је рекао да ће бајкери пренијети поруку ветерана Европи за два дана, али је одбио да изнесе детаље о томе.

- Има на стотине људи који желе да иду нашом трасом и кажу, момци, завршићемо је ми за вас. Али ми желимо да то учине "Ноћни вукови".

Бајкери ће, како је истакао, наставити пут Берлина, преноси Тас.

Руски амбасадор у Варшави Сергеј Андрејев раније данас је упозорио да ће ова одлука Пољске негативно утицати на билатералне односе истакавши да за њу није било разлога.

- Седамдесета годишњица Дана побједе и све што је у вези са тим је за нас веома осјетљива тема, рекао је он за први канал руске телевизије.

Њемачка је јуча поништила визе неколицини мотоциклиста, а њихова рута првобитно је замишљена преко Минска, Бреста, Вроцлава, Брна, Братиславе, Беча, Минхена и Прага.

Након гласина да је неколицина бајкера ријешила да промијени руту и да до Њемачке стигну преко Финске, Шведске, Данске, фински граничари су на опрезу, преноси агенција Спутник.

Један од званичника финске пограничне службе није одбацио могућност да би бајкери могли да дођу до финске границе, али је додао да ће они бити предмет уобичајене контроле на граничним прелазима.