latinica  ћирилица
28/04/2015 |  14:46 | Аутор: СРНА

Театар фест "Петар Кочић" почиње 17. маја

Театар фест "Петар Кочић" у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци биће отворен 17. маја представом "Отац и син" редитеља Николе Пејаковића.
Народно позориште Републике Српске - Фото: РТРС
Народно позориште Републике СрпскеФото: РТРС

 Умјетнички директор Народног позоришта Републике Српске Александар Стојковић напоменуо је да је оригинални назив текста "Дјечија посла", чији је аутор Небојша Ромчевић.

"Главну улогу у овој представи има великан филмске и позоришне умјетности Петар Божовић, поред којег ће наступити домаћи глумци као што су Николина Јелисавац, Сандра Љубојевић, Ања Илић и Љубиша Савановић", рекао је Стојковић.

У такмичарском дијелу, публика ће имати прилику да види седам представа из позоришних кућа из Сарајева, Приштине, Кикинде, Загреба, Београда и Новог Сада, те једну представу у копродукцији позоришта из Сомбора и Крушевца.

Селектор Театар феста "Петар Кочић" Љубиша Савановић истакао је да му је при избору представа које ће се играти на Фестивалу циљ био да учествују представе које су настале по тексту домаћих аутора.

"У том погледу, текстови домаћих аутора су неправедно скрајнути. Наша публика је заслужила да види најбоље домаће драмске текстове", истакао је Савановић.

Публика ће на овогодишњем Театар фесту у Бањалуци моћи видјети представе "Дивље месо", "Хотел Косово", "Др Нушић", "Каубоји", "Јазавац у Керемпуху", "Чудо у Шаргану" и "Потпуно скраћена историја".

За селекцију овогодишњег фестивала пријављено је 45 представа, и то 31 по текстовима домаћих аутора и 14 по текстовима страних аутора. Од 45 пријављених представа, 37 је имало комплетне пријаве.

Савановић је нагласио да неке представе због техничких услова није могуће извести на Великој сцени Народног позоришта Српске и због тога нису могле бити узете у обзир за селекцију.

Према његовим ријечима, ово је највећи позоришни догађај у Републици Српској, а један од већих у БиХ, због чега се нада да ће наставити да његује домаћи драмски текст.

Спонзор Театар феста и ове године је компанија "М:тел", која ће бити домаћин представе "Чудо у Шаргану" Народног позоришта из Београда.

"Наставком сарадње са Народним позориштем Српске, пријатељство између компаније `М:тел` и те установе још више ће се учврстити, те резултовати мноштвом лијепих тренутака за све љубитеље позоришне умјетности", рекла је портпарол компаније "М:тел" Милица Стојаковић.

Овогодишњи фестивал биће затворен 25. маја додјелом признања и награда, те приказивањем представе "Џез пези кабаре", која на занимљив начин спаја поезију и џез.