latinica  ћирилица
28/04/2015 |  14:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин: Конфликт на Кавказу пријетио Русији "југословенским сценаријем"

Локални конфликт крајем 1990-их на Северном Кавказу могао је Русију да поведе путем "југословенског сценарија", изјавио је руски председник Владимир Путин на медијском форуму Сверуског народног фронта, додајући да се успјело у очувању јединства и цјеловитости земље.

"То није био локални конфликт као сваки други. Ради се о томе да је тај локални конфликт могао реално да доведе до развоја ситуације у Русији у југословенском правцу. Уопште, било је близу", рекао је Путин а преноси РИА Новости.

"Очували смо јединство и територијалну цјеловитост земље и треба да будемо захвални момцима, обичним војницима, који су у веома компликованим условима спроводили потребне војне активности на Сјеверном Кавказу, о њима би требало више причати, они су заштитили земљу", казао је руски предсједник а преноси ТАС С.

ТАС С наводи да је Путин то рекао коментаришући документарни филм "Предсједник" емитован на руској државној ТВ у недјељу.

Говорећи у интервјуу за тај филм, Путин је рекао да је тероризам на Сјеверном Кавказу 1999. године довео Русију на ивицу распада и да су многи свјетски лидери предвиђали да ће Русија престати да постоји у тадашњем облику.