latinica  ћирилица
28/04/2015 |  13:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Награђен документарац "Флотел Еуропа" Владимира Томића

Након премијере и награде на овогодишњем Берлиналу, филм "Флотел Еуропа" редитеља Владимира Томића освојио је награду за најбољи документарни филм на фестивалу Crosing Europe у Линцу, а учествује на бројним фестивалима у Европи.

"Флотел Еуропа" отворио је почетком априла Недјељу документарног филма у Хамбургу, а учествује и у такмичарским програмима фестивала goEast у Визбадену и Documenta Madrid, као и у ревијалном програму Dok.Fesst у Минхену.

Публика у Србији имаће прилику да премијерно види "Флотел Еуропу" 9. маја у Београду у оквиру фестивала Beldocs.

Овај дугометражни документарни есеј-филм у данско-српској копродукцији је на овогодишњем Берлиналу освојио награду листа Тагешспигел за најбољи филм у секцији Форум, као и посебан помен за награду Peace Film која је отишла филму "Поглед тишине" Џошуе Опенхајмера.

Жири листа Тагешспигела наводи се да је "Флотел Еуропа" импресиван филм који се служи монтажом ВХС видео материјала са почетка деведесетих, снажна мјешавина документарних и фиктивних елемената, као и да фасцинира захваљујући експресивној снази аматерских снимака, који су вјешто повезани са личним рефлексијама.

Овај филм побрао је током фестивала и многе позитивне критике у њемачким и другим европским медијима.

Састављен од личног ВХС архивског материјала избјеглица из БиХ које су заједно живјеле на огромном броду у копенхагеншкој луци између 1992. и 1994, "Флотел Еуропа" говори о редитељевом одрастању у тој необичној средини.

Монтажу филма потписује Срђан Кеча, који је и продуцент филма уз Селму Јусуфбеговић, за звук је одговоран Алеx Павловић, а за обраду слике Рико Хојланд Хансен.