latinica  ћирилица
28/04/2015 |  09:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Салма Хајек се нада да ће "Пророк" инспирисати младе

Глумица Салма Хајек представила је у Либану анимирани дугометражни филм "The Prophet" (Пророк) за који каже да се нада да ће инспирисати младе да размишљају ван калупа о начинима на које могу да побољшају свијет.

Хајек је у Либану, земљи поријекла њене породице, присуствовала међународној премијери филма који је написао и режирао Роџер Олерс, творац Дизнијевог "Краља лавова".

Глумица је рекла АП-у да филм носи "поруку мира". "Мислим да би цијелом свијету требала порука мира, а више од поруке мира, потребо је да погледају нешто што диже дух и што је радосно и што можете да подијелите са породицом", рекла је она на црвеном тепиху уочи премијере у центру Бејрута.

Филм је прича о Алмитри, младој дјевојци која проналази глас који је изгубила кроз пријатељство са Мустафом, пјесником затвореним због својих идеја. Хајекова даје глас и дјевојчициној мајци Камили.

Прича је заснована на књиги "Пророк" чувеног либанског писца Халила Гибрана која од 1923. инспирише генерације умјетника. Књига, серија пјесама о љубави, радости, тузи, раду преведена је на 40 језика и стално се штампа.

Филм је подијељен у поглавља која су радили различити илустратори. Музику је написао Габријел Јаер, француски композитор либанског поријекла који је добио Оскара за "Енглеског пацијента".

Хајек, чији су баба и дједа из Либана, описала је филм као "љубавно писмо њеном наслијеђу" и изразила наду да ће "Пророк" подстаћи нове генерације да другачије размишљају.
"Кроз ову књигу сам упознала дједу. Кроз ову књигу дједа ме је учио о животу. Тако да је ово јако личан филм за мене", рекла је глумица новинарима.

Хајекова је додала да је кроз илустрације било могуће "ухватити" дух Гибрановог дјела. "Филм охрабрује нове генерације да оду негдје, разбију калуп" и промијене свијет, рекла је она.

Филм је такође публици пренио поруку о саосјећању и хуманости. Гибран, рекла је звијезда филма "Фрида", је "арапски писац који је писао филозофију и поезију и који је зближавао религије и свјетове".

На црвеном тепиху, Хајекова, која је носила хаљину либанске дизајнерке Ели Саб, рекла је да њена седмогодишња ћерка није прочитала књигу али да је погледала филм.
"Тешко је да дијете разумије књигу, због тога смо снимили филм. Филм разумије јер види слике свјетова", рекла је она.