latinica  ћирилица
27/04/2015 |  14:13 | Аутор: СРНА

Дан прве балетске школе у Бањалуци

Прва балетска школа Бањалука обиљежиће Дан школе 29. априла, који је уједно и Међународни дан плеса.
Бањалука: Прва балетска школа - Фото: СРНА
Бањалука: Прва балетска школаФото: СРНА

Предсједник школског одбора Прве балетске школе Бањалука Тихомир Стефановић рекао је да је обиљежавање дана ове јединствене образовно-васпитне установе већ почело наступом бањалучких балерина у Парку "Петар Кочић" у суботу и недјељу, гдје су представљени класични и модерни балет.

Стефановић је навео да ће у сриједу, 29. априла, од 11.00 до 12.00 часова бити организован и Дан отворених врата, када ће сви заинтересовани у просторијама Прве балетске школе моћи видјети како се ради у тој установи.

Он је истакао да ће круна обиљежавања Дана школе бити вечерњи концерт у Народном позоришту Републике Српске, који ће бити први наступ ових младих балерина.

Стефановић је истакао да је Прва балетска школа почела са радом у септембру 2014. године, те ће ускоро прву школску годину завршити 22 балерине, након чега ће почети пријемни испит за нову школску годину.

"На пријемним испитима се провјерава флексибилност, плесност, слух и ритам, тако да сви они који су заинтересовани за ову школу не морају припремати неке захтјевне тачке", рекао је Стефановић.

Према његовим ријечима, циљна група за упис у Прву балетску школу је од пет до 10 година, с тим што има и изузетака код оних код којих се примијети изузетан таленат.

Примабалерина Дијана Козарски, која је наставница класичног балета у Првој балетској школи Бањалука и професор на академији примијењених умјетности у Новом Саду, сматра да Бањалука треба да има културну сцену која ће бити јединство разних врста умјетничког израза.

"Треба што више размишљати у том смеру, јер би се тиме дао простор људима који се школују и који доказују своја умећа, знања и таленат. Да се прикажу у средини из које потичу и да једноставно имају свој уметнички идентитет, који треба да буде препознатљив", истакла је Козарски.

Она је навела да је за остварење тих циљева потребна подршка цијеле друштвене заједнице. "Квалитет је једино мерило у уметности, јер је она јавна и не можете је преварити. Гледалац бира шта жели гледати и шта је то што њега испуњава", рекла је Козарски.

Пва балетска школа Бањалука добила је подршку компаније "М:тел", која на тај начин потврђује своју друштвену одговорност, а истовремено пружа и подршку младим људима и промоцији здравог начина живота, рекла је портпарол Компаније "М:тел" Милица Стојаковић.