latinica  ћирилица
24/04/2015 |  21:58 | Аутор: СРНА

Градишка: Концерт Бањалучке филхармоније

У Културном центру Градишка вечерас је одржан концерт гудачког оркестра Бањалучке филхармоније под називом "Вријеме је за музику".
Концерт Бањалучке филхармоније - Фото: СРНА
Концерт Бањалучке филхармонијеФото: СРНА

Наступили су млади солисти на виолони Лидија Бојиновић и Аљоша Шолак, Александра Копић Флаута и Соња Бобрек Савић, а љубитељи класичне музике у Градишци имали су прилику да чују дјела Антонија Вивалдија, Волфганга Амадеуса Моцарта и Оторина Респигија.

Директор Бањалучке филхармоније Иван Оташевић рекао је да је вечерашњи концерт у Градишци реприза оног који је 6. априла одржан у Културном центру Бански двор у Бањалуци.

Он је навео да је Бањалучка филхармонија од оснивања 2010. године одржала бројне концерте широм Републике Српске, те имала прилику да наступа у Шведској, Грачкој, Италији и Србији.

- Бањалучка филхармонија има 40 чланова и настоји да одржи континутет концерата и на тај начин развија сцену класичне музике у Републици Српској - нагласио је Оташевић.

Диригент Бањалучке филхармоније Ванеса Кременовић истакла је да стране земље у којима су наступали имају много дужу традицију у класичној музици и да су ти концерти били веома посјећени.

- Обавеза извођача класичне музике у Републици Српској јесте да одржавају што више концерата да би одњеговали публику која ће у већем броју посјећивати овакве културне манифестације. И медији треба да промовишу класичну музику да би она постала дио свакодневице, а не нешто посебно - рекла је Кременовићева.

Концерт гудачког оркестра Бањалучке филхармоније одржан је у оквиру обиљежавања Дана општине Градишка, 24. априла.