latinica  ћирилица
24/04/2015 |  18:47 | Аутор: Агенције

У Титовом атомском бункеру отворено Бијенале савремене умјетности

Титов атомски бункер у Коњицу, некада војни објект високе тајности, данас је отворио врата културном стваралаштву угостивши треће издање Бијенала савремене умјетности D-0 ARK Underground. У просторијама велилчанственог војног здања изграђеног у унутрашњости земље радове су поставила 24 умјетника из Израела, Албаније, Црне Горе, Србије, Хрватске, Нјемачке, Велике Британије, Русије, Италије и БиХ.

Умјетници су овај пут проговорили о периоду хладног рата те његовим посљедицама на данашњицу, али и будућност цивилизације. Промишљања су различита и упозоравајућа, приказана кроз различите аспекте умјетничког стваралаштва.

Званичном отварању Биијенала присуствовале су бројне званице из јавног, културног и политичког живота БиХ те дипломатског кора. Пригодним говорима обратили су се директор пројекта Бијенала Едо Хозић, министар цивилних послова БиХ Адил Османовић, министар културе Републике Аустрије Јосеф Остермајер, министарка културе и спорта ФБиХ Зора Дујмовић, те шеф Уреда УНЕСКО-а за БиХ Синиша Шешум.

Хозић је нагласио да изложени радови говоре о периоду од 40 до 50 година хладног рата те свему што је овај бункер "преспавао", доносећи снажне поруке из којих сви можемо учити.

Увјерење да је бункер јединствено мјесто у БиХ, региону, па и свијету нагласио је министар Адил Османовић, подвукавши да је Бијенале одличан примјер доброг споја војног објекта и културе.

- Војска се из овог војног објекта повукла, а сада је на креаторима културне политике и туризма да на набољи начин објекат искористе за културну и туристичку понуду - казао је, подвукавши да се Бијенале показало веома успјешним у сегменту успостављања регионалне сарадње, дајући велики допринос позитивном имиџу БиХ на међународној сцени.

Аустријски министар културе Јосеф Остермајер наглашава да су БиХ и Аустрија још од рата почеле реализовати различлите пројекте сарадње у области културе и умјетности. Оцијенио је да трансформација војних објеката у музеје и умјетничке објекте представља добар корак за бољи свијет.

- Ови радови говоре о позадини хладног рата и занимљиво је видјети како су тај период видјели умјетници - казао је.

Министарка Зора Дујмовић сматра да је Бијенале јако репрезентативна манифестација која БиХ показује у бољем свјетлу на свјетској сцени. Наглашава да су изложена умјетничка дјела врхунске вриједности.

Синиша Шешум истиче да је Бијенале ове године уврштено у програм обиљежавања 70. годишњице УНЕСКО-а те да ова организација Бијенале подржава још од 2009. као одличну платформу за размјену умјетника из југоисточне Европе.

- Неисцрпна је моћ културе да војни објекат претвори у мјесто умјетности, чиме доказује да она заиста гради мостове и мири. Културне размјене и мреже су конкретан начин да се учврсти културна размјена те отвори простор за дијалог и отвореност - казао је Шешум.

Кустоси трећег циклуса Бијенала сматрају да путем оваквих пројеката умјетници показују да је трансформација војних објеката у културне јако важна и симболична, јер позивају људе да се баве умјетношћу, а не ратом.