latinica  ћирилица
24/04/2015 |  18:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Румунија: Ухапшено 14 пљачкаша, украли робе за 10 милиона евра

У Румунији је данас ухапшено 14 особа осумњичених за припадност групи добро обучених лопова који су широм Европе, у посљедње двије године, украли робе у вриједности од 10 милиона евра, саопштило је румунско тужилаштво.
Хапшење - Фото: илустрација
ХапшењеФото: илустрација

Међу ухапшенима је и вођа групе, који је у фирмираној одјећи, а неки обучени и као жене, починила многобројне крађе, почев од 2013. године у Румунији, Њемачкој, Аустрији и Белгији.

У истрази су пронађени накит, луксузни сатови и аутомобили, укључујући и љубичасти "Ролс Ројс", у више од 50 претражених кућа, јавила је новинска агенција Медиафаx.

Чланови групе регрутовани су на сиромашном румунском сјевероистоку и морали су да потпишу споразум са "академијом румунских криминалаца", дајући личне података о својим породицама и прамен косе за идентификацију, навела је истрага.

"Они су били обучени да разбију прозоре, стаклне витрине, и украду луксузне сатове за веома кратко вријеме, за 30 секунди", рекао је портпарол полиције Михаи Питуску и додао да су за обуку изнајмњивали куће са затамњеним прозорима.

Полиција је навела да је 200 детектива било укључено у истрагу и да је међу њима било и припадника румунских специјалних снага као и тајних агената, пренијела је агенција АП.