latinica  ћирилица
24/04/2015 |  18:13 | Аутор: СРНА

Хусеин осудио писање листа "Сан"

Комесар УН за људска права Зеид Рад ал Хусеин позвао је Велику Британију да се позабави говором мржње у медијима након што је један колумниста упоредио мигранте са "жохарима" и препоручио употребу ратних бродова с циљем спречавања њиховог доласка у Европу.

Хусеин је оцијенио да овај текст у листу "Сан" представља екстремни примјер медијских чланака против странаца, који се често појављује у британским таблоидима чиме се гуши саосјећање људи према настрадалим мигрантима у Средоземљу, који су очајнички покушали да се домогну Европе.

Он је позвао Велику Британију и друге земље ЕУ да дјелују против расизма и ксенофобије које "под маском слободе изражавања учествују у подстицању зачараног круга нетолеранције, клеветања и политизације миграната".

У таблоиду "Сан" освануо је наслов "Спасити бродове? Радије бих употријебила ратне бродове да зауставим мигранте", а у тексту ауторке Кејти Хопкинс мигранти се описују као "куга дивљих људи" и "норовирус", и истиче да би бушење рупа на дну брода са мигрантима била много боља идеја.

Око 900 миграната погинуло је у Средоземљу када се преврнуо њихов брод у покушају да дођу до Европе. Од почетка године погинуло је близу 2.000 миграната, од 40.000 који покушавају да пређу Средоземно море.