latinica  ћирилица
24/04/2015 |  17:52 | Аутор: БЕТА

Ивановићу продужен притвор

За још два мјесеца продужен је притвор предсједнику Грађанске иницијативе СДП, Оливеру Ивановићу коме се суди у Основном суду у сјеверној Митровици.
Оливер Ивановић - Фото: Novosti.rs
Оливер ИвановићФото: Novosti.rs

Ивановић је ухапшен 27. јануара 2014. године, под оптужбом да је 14. априла 1999. и 3. фебруара 2000. године починио ратни злочин против цивилног становништва и да је подстицао на тешко убиство више Албанаца у Косовској Митровици.

У том случају су за убиство и покушај убиства оптужени и Драгољуб Делибашић, Илија и Небојша Вујачић и Александар Лазовић.

Сва петорица оптужених изјаснила су се раније да нису криви за дјела која им се стављају на терет.

Свједокиња тужилаштва у процесу против предсједника СДП-а Оливера Ивановића и још четворице Срба, Резата Ајети (33) није данас оптужене теретила за убиства Албанаца у Косовској Митровици 3. фебруара 2000. године и рекла да је тог дана видјела само једног од њих.

Резата Ајети је правница из Косовске Митровице која сада живи у Приштини. Она је у Основном суду у сјеверној Митровици данас говорила о догађајима из 3. фебруара 2000. године у Улици Иве Лоле Рибара у сјеверном дијелу Косовске Митровице када је убијено више Албанаца.

Свједокиња је тада остала без ноге и дијела шаке, а у инцидентима јој је смртно рањен брат Бљерим. Она, међутим, за то није оптужила Оливера Ивановића, Драгољуба Делибашића, Илију и Небојшу Вујачића и Александра Лазовића.

Рекла је да су Вујачићи и Лазовић били њихове прве комшије на четвртом спрату и да је од оптужених, у маси која је испред зграде позивала на линч Албанаца, видјела само Небојшу Вујачића.

Оливера Ивановића, како је рекла, познаје само са телевизије и видјела га је послије 2000. године у вијестима, а Драгољуба Делибашића је поменула када је, како је рекла, чула да је један мушкарац кроз затворена врата казао њеном оцу Неџмедију да изађе доље јер га чека Делибашић.

Према њеном свједочењу, ни њен отац, који је преминуо прије неколико година, није помињао оптужене.

Суђење ће бити настављено у понедјељак, 27. априла, саслушавањем свједока Сабиље Ајети.