latinica  ћирилица
24/04/2015 |  16:14 | Аутор: СРНА

ЕУ у Србију враћа 99,5 одсто азиланата

Чак 99,5 одсто држављана Србије који затраже азил у ЕУ буде враћено у земљу, изјавио је министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић.

- Србија је земља сигурног поријекла и нема политичких проблема због којих би неко био тражилац политичког азила и они су због тога и враћени - рекао је Стефановић.

Он је навео да је на граници и у приграничном подручју очувано стабилно стање безбједности, што је, прије свега, резултат ангажовања Министарства унутрашњих послова.

Према његовим ријечима, у протеклих годину дана, као резултат интензивних мјера на сузбијању илегалне миграције откривено је око два и по пута више илегалних миграната него у периоду 2013. и 2104. године, односно 14.945, у односну на 6.224.

Стефановић је подсјетио да су период од новембра 2014. године до краја фебруара 2015. године обиљежиле миграције држављана Србије са подручја Косова и Метохије ка Мађарској.

- Откривена су 3.382 наша држављанина, од којих су 867 малољетна лица, у таласима миграција од новембра 2014. године до 20. фебруара 2015. године - рекао је он.

Према његовим ријечима, дошло је до значајног повећања укупног броја откривених миграната на граници према Мађарској, Македонији и Бугарској, "док је смањење регистровано на граници према Хрватској".

Стефановић је рекао да је Србија успјела да половином фебруара и почетком марта "драстично смањи број људи који илегално покушавају да пређу границу".

- За оне који имају уредна документа и пасоше то ће бити могуће, али упозоравамо оне, који злоупотребљавају кретање да би аплицирали за азил у некој трећој земљи, да то не раде - рекао је Стефановић.