latinica  ћирилица
24/04/2015 |  15:49 | Аутор: БЕТА

Москва: Могући сукоби на Балкану

Русија је изразила "дубоку забринутост" због недавног пограничног инцидента у македонском селу Гошинце, близу границе с Косовом
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

Руско министарство спољних послова саопштило је да је инцидент када је 40 наоружаних људи накратко заузело полицијску караулу, показује да постоје велике тензије и опасности за избијање сукоба у том дијелу Балкана.

- С дубоком забринутошћу примили смо извјештај о нападу у ноћи од 21. априла који је извела група наоружаних људи на полицијску караулу Гошинце, на косовском дијелу границе између Македоније и Србије - наводи се у саопштењу руског министарства.

У саопштењу се додаје да тај инцидент на македонској граници показује да постоје "велике тензије и опасности за избијање сукоба у овом дијелу Балкана".

На ситуацију, према саопштењу руског МИП-а, утиче прије свега озбиљан недостатак безбједности и поштовања владавине права на Косову, што је посљедица немогућности да се у потпуности ријеши косовско питање.

Руско министарство је такође позвало да се придаје већа пажња све чешћим позивима за стварање "велике Албаније" у региону.

- Надамо се да ће македонске власти успоставити ред у немирној области и да ће добити потребну међународну помоћ - додаје се у саопштењу.

Министарство је у саопштењу  описало и инцидент који се догодио у ноћи од понедјељка на уторак, када су наоружани људи разоружали четири стражара у полицијској караули и снимили како туку једног полицајца и упутили етничке и политичке пријетње Македонији.