latinica  ћирилица
24/04/2015 |  14:22 | Аутор: СРНА

Ускоро реконструкција ускотрачне пруге Вишеград - Мокра Гора

Министри трговине и туризма, те саобраћаја и веза Републике Српске Предраг Глухаковић и Неђо Трнинић разговарали су данас у општини Вишеград са представницима "Жељезница Српске", општине и Туристичке организације Вишеград о оспособљавању ускотрачне пруге Вишеград-Мокра Гора.
Вишеград - Фото: СРНА
ВишеградФото: СРНА

Глухаковић је након састанка рекао новинарима да је презентован план реализације како би, након рјешавања инфраструктурних проблема, ускотрачна пруга профункционисала на релацији Вишеград - Мокра Гора.

"Потребно је да оспособимо станицу Вишеград, Добрун и међугранични прелаз Вардиште, као и прагове и шине које је потребно обновити", рекао је Глухаковић.

Трининић је рекао да се данас разговарало о музејско-туристичком пројекту пруге дужине 18 километара чије би функционисање имало изузетан значај.

Он је рекао да је Вишеград постао једна од најзначајнијих дестинација не само у Републици Српској, него и у БиХ, те да би пуштање у функцију овог дијела пруге било од изузетног значаја за цијели регион.

"Разговарали смо о томе на који начин да направимо пројекат, а снимање ситуације би износило 1,5 милиона КМ и у плану нам је да укључимо и Србију, јер је то од обостраног значаја и у наредном периоду ћемо сигурно тако и поступити", рекао је Трнинић.

Он је изразио очекивање да ће овај проблем у што скоријем року бити ријешен, те да ће пруга ускоро заживјети и бити пуштена у функцију.

Члан управе "Жељезница Републике Српске" Драженко Тодоровић рекао је да су "Жељезнице" иницирале овај састанак са циљем да се изнађу могућности за пројекат ускотрачне пруге, да се у пуном капацитету пусти у функцију.

"Жељезнице' су заинтересоване за овај пројекат и до сада је уложено око 13 милиона марака, а спремни смо да дођемо и до потпуне експлоатације ове пруге", истакао је Тодоровић.

Начелник општине Вишеград Славиша Мишковић рекао је новинарима да је на састанку разговарано о томе како и у којим фазама што прије ставити пругу у функцију, како би значајним захтјевима туриста увезали пругу у један производ шире туристичке регије.