latinica  ћирилица
24/04/2015 |  14:21 | Аутор: СРНА

Одбрана Чаушевића тражи све доказе Тужилаштва

Одбрана Хариса Чаушевића, који је оптужен за терористички напад на Полицијску станицу у Бугојну, 27. јуна 2010. године, данас је пред Апелационим вијећем Суда БиХ поново указала да им Тужилаштво није доставило све доказе које посједује у овом предмету
Харис Чаушевић - Фото: архив
Харис ЧаушевићФото: архив

Током статусне конференције, Чаушевићев бранилац Ифет Ферагет рекао је да ће одбрана коначан приједлог својих доказа и приговоре уложити након што им Тужилаштво достави своје доказе.

У поновљеном поступку Харису Чаушевићу, који је првостепено осуђен на 45 година затвора, Ферагет је рекао да посједују комплетну медицинску документацију којом ће доказати да повреде које је његов брањеник задобио током привођења нису могле настати "нормалним" хапшењем.

Ферагет је затражио и да се одбрани доставе сви видео- записи са досадашњих суђења, истичући како су они једини аутентични садржаји доказа.

"Тужилаштво пет година одбија да достави видео снимак са мјеста увиђаја, а то је главни доказ шта се могло видјети са лица мјеста након догађаја. Видео снимак са Чаушевићевог лаптопа достављен је у ФБИ", каже Ферагет.

Он је нагласио да је главни проблем што им Тужилаштво није доставило индекс доказа.

Ферагет је навео да су добили само један ЦД на којем се налази мали број доказа наведених у оптужници, која је потврђена на основу 13 регистратора достављених Суду.

"Ово је трећа статусна конференција пред Апелационим вијећем и Суд је упозорио Тужилаштво да достави све доказе. Оно је то само дјелимично учинило. Мислим да Тужилаштво има још низ доказа који иду у прилог одбрани", рекао је Ферагет.

Одбрана тражи да им Тужилаштво достави и службену камеру Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ којом је снимано мјесто догађаја, оригинални видео запис камере и извјештај након вјештачења камере.

Ферагет је то затражио јер се "током снимања увиђаја, који је трајао два дана, чују различити коментари, па и самих полицијских службеника који су били присутни".

Одбрана тврди да је овај снимак предмет "манипулације" и затражила да им се достави акт Федералне управе полиције и Сипе о достављању видео записа са мјеста догађаја.

"Сматрамо да су докази који су нам достављени чиста опструкција Тужилаштва и полицијских агенција, ФУП-а, Сипе и МУП-а Средњобосанског кантона да се прикрију стварни извршиоци", сматра Ферагет.

Одбрана је предложила и вјештачење психичког здравља и степена урачунљивости свједока Аднана Харачића Маце који је, како је Суд обавијештен из КП Зеница, овисник о кокаину.

Одбрана инсистира да се Суду доставе и два налаза форензичког вјештака Маје Мартиновић Мук.

Тужилац Дубравко Чампара рекао је да одбрана манипулише Судом, те додаје да је одбрани достављено све што је наложено.

"Исто је било и током првостепеног поступка. Одбрана се константно жалила да им нисмо доставили доказе и мислим да је вријеме да се то коначно оконча“, рекао је Чампара.

Он је, између осталог, рекао да ФБИ никада није урадио вјештачење, иако  је Тужилаштво молило да се то учини, те да никада није дошло до њихове међусобне сарадње.

Суђење ће бити настављено у понедјељак, 27. априла.