latinica  ћирилица
24/04/2015 |  13:11 | Аутор: СРНА

Мујчиновић: Хамзић се понашао као командант

Свједочећи у своју корист на суђењу за злочине почињене над српским цивилима у Кладњу, Сафет Мујчиновић рекао је пред Судом БиХ да се оптужени Зијад Хамзић понашао као командант и да му је у више наврата наређивао

Мујчиновић, који је био командант Полицијске станице у Ступарима, рекао је да се Хамзић понашао као непосредни претпостављени и главни старјешина и да је усмено давао наређења и одлучивао о свему на том подручју, преноси Бирн.

Сафета Мујчиновића оптужница терети за злочине почињене у Кладњу јер је пропустио да спријечи или казни подређене, а са њим су оптужени и Зијад Хамзић као командир чете, а касније и батаљона Територијалне одбране у Ступарима, те бивши полицајац Кахро Вејзовић, Рамиз Халиловић, Селман Буснов, Нусрет Мухић, Неџад Хоџић, Хариз Хабибовић и Осман Гогић.

Према оптужници, српско становништво било је незаконито затворено у школу у Ступарима, а затим у љето 1992. године у учитељске зграде, гдје је стражарила полиција.

У оптужници је наведено да су оптужени од маја 1992. године до јула 1993. године учествовали у противзаконитом затварању српских цивила, нечовјечном поступању, намјерном наношењу снажног тјелесног или душевног бола и патње, мучењу, те одузимању права на правично суђење.

Наставак суђења заказан је за 8. мај.