latinica  ћирилица
24/04/2015 |  12:35 | Аутор: Б92

Варуфакис "изрибан" у Риги

Састанак у Риги о Грчкој протиче у врелој атмосфери, а министар финансија Грчке Јанис Варуфакис је буквално "изрибан", јављају свјетске агенције.

Како пише Блумберг, Варуфакиса су министри еврозоне назвали "згубиданом, коцкаром и аматером", што је "очигледан сигнал да је еврозона изгубила стрпљење".

"Варуфакиса су жестоко критиковале његове колеге у тренуцима све веће фрустрације због тога што он одбија да испоручи мјере неопходне за опоравак грчке економије и пуштање помоћи", рекла су три извора Блумбергу.

Британски "Гардијан" пише да су шефови финансија еврозоне рекли да је Варуфакисов однос према преговорима веома неодговоран, а да га је један од њих оптужио да само губи вријеме, да се коцка и да је аматер.

"Атмосфера је веома непријатељска према Грчкој, а порука коју им званичници ЕУ шаљу јесте 'доведите се у ред'", пише новинарка грчког листа Катмерини.

Како јављају извјештачи из Риге, састанак је био "узаврео", конференција за новинаре каснила је више од пола сата.

"Информисани смо о ситуацији у Грчкој. Морам да подвучем да нам је потребна комплетна листа реформи. Постоје позитивни помаци, али су разлике и даље велике. Сви смо свјесни да вријеме истиче. Превише времена смо изгубили. Одговорност за даље кораке је прије свега на Грчкој", рекао је шеф еврогрупе, Јерен Дијселбом.

На другој страни, у Атини поручују да су "спремни за реформе", али тек након што се разријеши ситуација у вези са кредитима и дуговањима.

"Спремни смо за реформе, али чекамо договор. Немогуће је да их спроведемо ако нам пресуши ликвидност. То је прво што желимо да ријешимо", рекао је портпарол грчке Владе Гавриел Сакеларидес.

Истовремено, комесар ЕУ за еврозону Валдис Домбровскис рекао је да "напредак у техничким преговорима није довољан да би се дошло до закључења споразума током састанка еврогрупе у Риги".