latinica  ћирилица
24/04/2015 |  11:26 | Аутор: РТРС

Јереван: 100 година од погрома над Јерменима у Турској (ВИДЕО)

У Јеревану се обиљежава 100 година од погрома над Јерменима у Турској током Првог свјетског рата.
Јерменија: Јереван - помен жртвама - Фото: ТАНЈУГ
Јерменија: Јереван - помен жртвамаФото: ТАНЈУГ

Комеморација у Јеревану почела је маршом хиљада људи према спомен- обиљежју на крају града. Процјењује се да је милион и по Јермена убијено за вријеме и послије Првог свјетског рата у Турској, што многи оцјењују као први геноцид у 20. вијеку.

Предсједник Јерменије Серж Сарксијан одао је почаст страдалим Јерменима на централном спомен -обиљежју у Јеревану. Милион и по убијених Јермена током Првог свјетског рата црква је прогласила светим.

Руски и француски предсједници, Владимир Путин и Франсоа Оланд положили су вијенце на споменик жртвама. Сваки од лидера појединачно је одао почаст остављајући и једну жуту ружу. Путин је изјавио да масовна убиства људи не могу бити оправдана.

(Фото: AFP)

Француски предсједник Франсоа Оланд изразио је данас наду да ће односи између Турске и Јерменије бити нормализовани.
- Желио бих да граница између ових земаља буде отворена, тако да њихови држављани не буду удаљени сусједи, истакао је Оланд на церемонији поводом одржавања стотину година од геноцида почињеног на Јерменима током Отоманског царства.

(Фото: AFP)

Предсједник Србије Томислав Николић поручио је да трагедија опомиње све и да Србија због својих жртава може одлично да разумије јерменско страдање.

- Ако ико може да разумије и осјети несрећу библијских размјера која се 1915. године обрушила на Јермене у Османском царству, као и њене трајне и незалечиве посљедице, онда је то српски народ, онда је то Србија, рекао је Николић.

Данашња Турска одбацује термин "геноцид", наводећи да је око 500.000 људи страдало усљед рата и глади. Јерменска апостолска црква је све јерменске жртве прогласила светим. Турска обиљежава 100 година од Галипољске битке у којој је страдало пола милиона људи од априла 1915. до јануара 1916. године.