latinica  ћирилица
24/04/2015 |  10:38 | Аутор: РТРС

Вече уз тамбуру у Бањалуци, у суботу и недјељу

Међународни фестивал Вече уз тамбуру ове године се по четрнаести пут одржава као једна од централних културних манифестација обиљежавања Дана Града Бањалука.

Како је саопштено, циљ фестивала је, на првом мјесту, промовисање тамбурашке музике, као дијела европске културне баштине, али и тражење нових музичких форми изражавања у свјетлу тамбурашке музике.

Окупљајући најеминентније тамбурашке оркестре, организатор фестивала, Градски тамбурашки оркестар Бањалука је, током протеклих година заслужан што се  тамбурашка музика вратила на музичку сцену и нашла свој пут до публике.

Фестивал ће трајати двије вечери, и то у суботу, 25. и недјељу 26. априла.

На првој фестивалској вечери наступиће Тамбурашки оркестар удружења “Етноарт“ из Инђије (Србија), под диригентском палицом Лјубинка Лазића, и Градски тамбурашки оркестар из Бањалуке, под стручним вођством Златка Мирића, као домаћина фестивала.

Друге фестивалске вечери наступају “Винишки тамбураши“ из Винице (Словенија), предвођени Жељком Карин Биличић, Тамбурашки оркестар Центра традицијске културе из Вараждина (Хрватска), под диригентском палицом Тибора Буна.

Друго вече завршава се наступом Европског омладинског тамбурашког оркестра, кога чине млади тамбураши из Чешке, Хрватске, Словеније, Србије, БиХ и Црне Горе. Пред тамбурашком младошћу Европе на фестивалском наступу у Бањалуци ће стајати диригенти Фрањо Славко Баторек и Томислав Галић из Хрватске, те Јован Травица, Стипан Јарамазовић и Будимир Стојановић из Србије.

Обје фестивалске вечери ће се одржати у концертној дворани Културног центра “Бански двор“ у Бањалуци, са почетком у 20.00 сати. Улаз за публику је бесплатан.