latinica  ћирилица
24/04/2015 |  10:32 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ: Недовољан напредак у преговорима с Грчком

Презадужена Грчка није остварила довољно значајан напредак у кључним преговорима са европским партнерима да би одблокирала преко потребну траншу кредита међународне помоћи, изјавио је комесар ЕУ за еврозону, Валдис Домбровскис

"Напредак у техничким преговорима није довољан да би се дошло до закључења споразума током састанка Еврогрупе у Риги", рекао је Домбровскис у пријестоници Летоније, а преноси агенција Франс прес.

Министри финансија Еврозоне ће данас одржати састанак у Риги на коме ће бити ријечи о реформама које Грчка треба да спроведе како би добила 7,2 милијарди евра кредита из међународног пакета помоћи.

"Напредак постоји и надам се да ће га и данас бити. Послушаћу шта институције имају да кажу", рекао је предсједник Еврогрупе, Јерун Дајселблум.

Грчка, којој понестаје готовине, поручила је партнерима из Еврозоне у фебруару да ће до краја априла постићи споразум са кредиторима о листи реформи неопходних за ослобађање преостале транше из кредита међународне помоћи.

До постизања споразума, међутим, Атина остаје без приступа средствима из кредита помоћи, због чега јој пријети банкрот, а можда и излазак из Еврозоне.